hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hatásos Novartis szer a hasnyálmirigyrák túlélésében

A Novartis Afinitor® nevű gyógyszere a hasnyálmirigy előrehaladott neuroendokrin daganataiban meghosszabbítja a progressziómentes túlélést.

A New England Journal of Medicine közölt egy tanulmányt, amely szerint az Afinitor® (everolimus) tabletta a jó tüneti kezeléssel (best supportive care, BSC) együtt a hasnyálmirigy előrehaladott neuroendokrin daganataiban (neuroendocrine tumor, NET) több mint kétszeresére növeli a progressziómentes túlélés időtartamát, összevetve a placebóval és a BSC-vel. Világszerte folyamatban van az everolimus engedélyeztetése ennek a betegpopulációnak a kezelésére.

A RADIANT-3 (RAD001 In Advanced Neuroendocrine Tumors) tanulmány adatait először múlt évben, a Gasztrointesztinális Rák 12. Világkongresszusán, Barcelonában ismertették.

A Novartis Afinitor® nevű gyógyszere a hasnyálmirigy előrehaladott neuroendokrin daganataiban meghosszabbítja a progressziómentes túlélést.

A vizsgálat során kimutatták, hogy az everolimus 4,6 hónapról 11 hónapra növelte a progressziómentes túlélést, és 65 százalékkal csökkentette a rák progressziójának kockázatát az előrehaladott pankreász NET-ben szenvedő betegekben. A kezelés kezdete után 18 hónappal a betegek 34 százaléka volt életben és a rák nem progrediált, míg a placebo ágon csak 9 százalék volt ez az arány.

A hasnyálmirigy NET a szigetsejtekből alakul ki és agresszíven növekedhet. Mivel a NET-eknek nincsenek tüneteik vagy csak nem specifikus tüneteik vannak (pl. hőhullám, hasmenés), a diagnózis időpontjában a betegek többségében – mintegy 64 százalékukban – már előrehaladott a betegség, azaz már más szervekre is átterjedt a rák, és ekkor már nagyon nehéz kezelni. Az ilyen betegek medián túlélése 24 hónap.

Az everolimus célpontja az mTOR, az a fehérje, amely fontos szabályozója a tumorsejtek osztódásának, a vérerek tumorba növésének és a sejtanyagcserének. Preklinikai és klinikai vizsgálatok alátámasztották, hogy az mTOR számos tumorfajta fejlődésében és progressziójában szerepet játszik, egyebek közt a pankreász NET-je esetében is.

A RADIANT-3 prospektív, kettős-vak, randomizált, placebokontrollos, multicentrikus vizsgálat volt, amelybe 410 beteget vontak be, akik a hasnyálmirigy NET különböző stádiumaiban voltak. A betegek fele napi egyszeri 10 mg everolimust kapott, másik felük placebót. Az elsődleges végpont a progressziómentes túlélés volt. A másodlagos végpontok a biztonságosság, az objektív válaszarány (a RECIST szerint igazolva), a válasz tartama és teljes túlélés voltak.

Az everolimus biztonságossági profilja megfelelt annak, ami a korábbi vizsgálatok szerint várható volt. A leggyakoribb (>=20%) mellékhatások a következők voltak: sztomatitisz/orális mukozitisz/orális fekélyek (everolimus: 64%, placebo: 17%), kiütés (everolimus: 49%, placebo: 10%), hasmenés (everolimus: 34%, placebo: 10%), fáradtság (everolimus: 31%, placebo: 14%), fertőzések (everolimus: 23%, placebo: 6%), émelygés (everolimus: 20%, placebo: 18%), perifériás ödéma (everolimus: 20%, placebo: 3%), és étvágycsökkenés (everolimus: 20%, placebo: 7%). A mellékhatások általában az első vagy második súlyossági fokozatba tartoztak. A következő mellékhatásoknak fordult elő a harmadik és negyedik fokozata (>=5%): sztomatitisz/orális mukozitisz/orális fekélyek (everolimus: 7%, placebo: 0%), anémia (everolimus: 6%, placebo: 0%) és hiperglikémia (everolimus: 5%, placebo: 2%). Az everolimust 2,3-szor annyi ideig szedték a betegek, mint a placebót (medián: 38, illetve 16 hét).

Más indikációkban (például a vesesejtes rák bizonyos eseteiben és transzplantátumok kilökődésének megelőzésére) mind az Európai Unióban, mind az Egyesült Államokban engedélyezett az everolimus. Az EU-ban különböző dózisú kiszerelésekben Certican®, az USA-ban Zortress® néven van forgalomban.

Forrás: http://www.worldpharmanews.com/novartis/1581-novartis-drug-afinitorr-extends-progression-free-survival-in-patients-with-advanced-pancreatic-net

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés