hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az eutanáziát választaná

Az egész világot megrázta Marieke Vervoort nyilatkozata: a 37 éves paralimpikon azt tervezi, hogy a riói olimpia után az eutanáziát választja, írja a VG.

A sportolónak olyan szörnyű fájdalmai vannak, amelyekkel már nem tud tovább együtt élni. Hazájában, Belgiumban kíván meghalni. Erre van lehetősége, Belgium ugyanis az egyik olyan ország – a másik Hollandia – a világon, ahol az aktív eutanázia nem számít bűncselekménynek. Ott az orvossal szemben nem emelnek vádat, ha betartja az adott esetre vonatkozó összes szabályt. A kegyes halálnak ezt a formáját az emberölésnél enyhébben ítélik meg Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Dániában és Svájcban.

A világ első eutanáziatörvényét Ausztrália Északi területének parlamentje fogadta el 1995-ben, de a szövetségi parlament nem sokkal a hatálybalépés után megsemmisítette. Svájcban és Svédországban nincs éles határ a halálos szer átadása és a kezelés megszüntetése között. Itt az orvos nem adhat be halált okozó injekciót, de felírhat vagy adhat a betegének ilyen készítményt, ezzel nem követ el bűncselekményt. Az Egyesült Államokban először Oregon államban volt törvényes joguk (1997-től) a halálos betegeknek az orvosi segítséggel történő öngyilkosságra.

Magyarországon is tilos az aktív eutanázia, bár egy nemrégiben megjelent felmérés szerint az emberek 64 százaléka támogatja, csak 31 százaléka ellenzi. A páciensnek azonban joga van az ellátás visszautasítására.

2013. szeptember 22-től 2013. november 12-ig 227 orvos töltött ki egy online kérdőívet a témával kapcsolatban. A (MedicalOnline-on ismertetett – a szerk.) nem reprezentatív felmérésben szereplő „Elutasítja-e az aktív eutanáziát?” kérdésre igennel válaszoló 127 orvos közül 107 indokolta meg álláspontját. A legtöbben az orvosi hivatással és etikával összeegyeztethetetlenek tartják, és a vallási meggyőződésükre hivatkozó elutasítók száma is igen nagy. A kérdőív foglalkozott a kezelés visszautasításának kérdéskörével is. A kitöltő orvosok több mint négyötöde elfogadja, egyhatoda viszont nem fogadja el a betegnek a kezelés visszautasítására vonatkozó kérését, ami ellenkezik az egészségügyi törvényben biztosított betegjogokkal, emlékeztet a lap.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés