hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az EU javíttatná egészségügyi eredményeinket

Hiányos a szűrési és az alapellátási rendszer, részben ezért halnak meg a magyarok idő előtt – állapította meg az Európai Tanács.

Magyarország április 30-án benyújtotta az Európai Tanácsnak a 2019. évre vonatkozó nemzeti reformprogramját és 2019. évi konvergenciaprogramját. Az Európai Tanács – tekintettel a kapcsolódási pontokra – a két programot egyidejűleg értékelte, ennek eredményeit június 5-én tették közzé.

A 25 pontból álló dokumentumban az egészségüggyel kapcsolatban az alábbiakat írják:

Magyarország egészségügyi eredményei rosszabbak, mint a legtöbb más uniós tagállamban. Ez részben az egészségtelen életmódot, részben az egészségügyi ellátás korlátozott hatékonyságát tükrözi. A dohányzás, az alkoholizmus és az elhízás elterjedtsége az egyik legmagasabb az EU-ban. Az Európai Unióban a magyaroknál a  a leginkább érintettek a rossz levegőminőség miatti korai elhalálozás tekintetében.

Az elkerülhető halálesetek száma az egyik legmagasabb az EU-ban, részben a szűrővizsgálati rendszer és az alapellátás irányításának hiányosságai miatt.

Jelentős társadalmi-gazdasági különbségek vannak a minőségi ellátáshoz való hozzáférés terén. Az egészségügyre fordított állami kiadások az uniós átlag alatt vannak, és a polgárok a minőségi ellátást közvetlenül fizetett térítések révén veszik igénybe, ami tovább növeli az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tekintetében meglévő társadalmi-gazdasági szakadékot. A rendszer továbbra is erősen kórházközpontú. Hiányosságok észlelhetők az alapellátás és különösen a krónikus betegségek korai észlelése és megelőzése terén. A szegényebb területeken az egészségügyi dolgozók jelentős mértékű hiánya akadályozza az ellátáshoz való hozzáférést.

Az ET ezért az egészségügyi ellátással kapcsolatban ajánlja, hogy Magyarország 2019-ben és 2020-ban javítsa az egészségügyi eredményeket a prevenciós intézkedések támogatásával és az alapellátás megerősítésével.

Mindeközben Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés elé terjesztette a jövő évi költségvetés tervezetét. Ebből kiderül, hogy a háziorvosi, ügyeleti ellátásra 2020-ban sem szánnak többet, mint ebben az évben, ugyanakkor népegészségügyi fejlesztésekre az idei 1,7 milliárd forinttal szemben jövőre 3,7 milliárd forintot költenének el.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink