hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az érintés üzlet - az érintés gyógyulás

Miért csökken folyamatosan az egészségügy presztízse és hitele, miközben az orvostudomány fejlődésével egyre több betegséget tudnak gyógyítani – veti fel a kérdést az MNO.

Ma már az is gyakran előfordul, hogy valaki nem az egyébként orvos hozzátartozójához fordul segítségért, hanem inkább természetgyógyászhoz megy – idézi a lap Németh Erzsébet szociálpszichológus felvetését, aki szerint ebben az legfontosabb kérdés, hogy miért csökken folyamatosan az egészségügy presztízse és hitele, miközben egyre több betegséget tudnak gyógyítani.

– Abban az időben – idézik tovább a szociálpszichológust –, mikor az orvosok még piócákat raktak az emberre, az orvostársadalmat rendkívüli módon tisztelték. Most pedig annak ellenére nincs a helyzet magaslatán, hogy a legkülönfélébb műszerek és eszközök állnak rendelkezésre, csökkent a hitelessége. Sokféle kutatás foglalkozik manapság azzal, hogy miért nem bíznak a betegek a hagyományos orvoslásban, és mi az oka, hogy nem hisznek az eredményességben. Ezekben a kutatásokban arra is kitérnek, hogyan dolgoznak azok a kuruzslók, akik betegek tucatjait tudják meggyőzni arról, hogy hozzájuk forduljanak. Ez ugyanis jelenleg is napi probléma.

– A vizsgálatok alapján kiderült, a betegek szerint az az igazán jó orvos, akinek van empátiája. Azokat tartják többre, akiről érzik, hogy odafigyelnek rájuk, megértik őket és foglalkoznak velük. A pácienseknek a vizsgálatok során a személyes kontaktus és a fizikális vizsgálatok is fontosak, amelyek során például meghallgatja, megérinti őket az orvos – idézik Németh Erzsébetet  az mno.hu-n, aki ezzel részben azt is megmagyarázza, hogy mitől lehetnek olyan sikeresek napjaink átverő egészségügyi termékbemutatói.

 

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés