2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az energiaitalok (k)ára

Hollandiában októbertől a 14 éven aluli személyek nem vásárolhatnak energiaitalt. A heol.hu cikke szerint itthon is gond a mértéktelen fogyasztás.

Egyes energiaitalok a normál kávé koffeinadagjának négy- vagy akár hétszeres mennyiségét tartalmazzák, amely a szervezet számára energiafelszabadítást tesz lehetővé a sejtekből, hirtelen megemelve a szívfrekvenciát és felgyorsítva a keringést – állítják a heol.hu szerint az orvosok.

A lap általunk megkérdezett pedagógusok állítják: hiába próbálják jó ideje felhívni a figyelmet az energiaital veszélyeire, változatlanul mindennapos az iskolákban az energiaitalok fogyasztása. Tapasztalataik szerint egy ideig felpörgeti a gyerekeket, emiatt szétszórttá, figyelmetlenné válnak. Aki napközben, este is ezt issza, a benne lévő extra koffeinmennyiség miatt nem tud aludni, másnap meg koncentrálni a tanórákon. Aki pedig a hétvégi buliban alkohollal keveri, mérgezést is szenvedhet.

Dr. Papp Zoltán, a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának vezető tisztiorvosa a lap érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2012-ben, egy év adatgyűjtését feldolgozva tette közzé az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. Ezek között 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital-fogyasztás miatti rosszullétről, kellemetlen tünetekről.

Az Országos Mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletektől, a gyermekorvosoktól, a háziorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskoláktól érkezett jelzések 19 százaléka a lányokat, 81 százaléka pedig a fiúkat érintette. Az elfogyasztott energiaital mennyisége a két decilitertől a három literig terjedt.

(forrás: HEOL)
hirdetés

Könyveink