hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az egyik veséje bánta

A húgyúti infekciótól a meningitiszig

Egy 49 éves nőbeteget háziorvosa rendszeresen kiújuló húgyúti infekciók miatt utalta kórházba. A vizeletben a gyorsteszt korábban többször is fehérvérsejtek jelenlétére utalt, de kórokozót nem sikerült kitenyészteni. Az ultrahang és az intravénás urográfia nem mutatott ki húgyúti rendellenességet. A hólyagtükrözés lelete gyulladásra utalt, a hólyagbiopsziás minták alapján interstitialis cisztitiszt diagnosztizáltak.

Néhány hónappal később a betegnél intermittáló katéterezést indokló inkontinencia alakult ki. Kevéssel ez után fejfájás, láz és tudatzavar miatt kórházba került. Az ekkor készült koponya-CT-felvételen hydrocephalus communicans látszott. A liquor elvezetésére ventrikuloperitoneális söntöt alakítottak ki. A zavaros cerebrospinális folyadék fehérvérsejtszáma és fehérjekoncentrációja emelkedett, glükózkoncentrációja alacsony volt. A mikrobiológiai festés és a tenyésztés eredménye ismét negatív lett. A CT-felvétel ekkor már az alig működő bal vese hidronefrózisát és a húgyhólyag falának megvastagodását ábrázolta. A retrográd pielográfia torz vesekelyheket, a vesemedencében gennyet mutatott ki. Ezek után merült fel a tbc-s agyhártyagyulladás gyanúja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
The Lancet
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés