hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az egészségipar a nemzetközi kapcsolatépítésben is kiemelt terület

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter baden-württembergi látogatása a vállalati és egyetemi együttműködési lehetőségek feltérképezésével folytatódott.

A kétoldalú gazdasági vegyes bizottság magyar társelnöke Németország legnagyobb egészségügyi klaszterének piacvezető cégeit kereste fel Tuttlingenben.

A tárcavezető mesterséges intelligenciát is használó képalkotó eszközökkel, az egymással kommunikáló műtéti segédeszközök legkorszerűbb rendszereivel ismerkedhetett meg a Karl Storznál. A sebészeti műszergyártó B. Braun/Aesculap a cégcsoport saját duális képzését mutatta be. A felek mindkét helyszínen több együttműködési lehetőséget vitattak meg a vállalatok és magyarországi partnereik között.

A Michael Beck tuttlingeni főpolgármesterrel és Stefan Bär járási elöljáróval folytatott megbeszélés fő témái az ipari területek, befektetés-ösztönző intézkedések, a szakemberhiány leküzdése és a bürokratikus akadályok lebontása voltak. A tartalmas egyeztetés a Duna menti felsőoktatási intézmények kapcsolatainak szorosabbra fűzését alapozhatja meg, a folyamatot egy budapesti nyitórendezvény indíthatja majd útjára. A kétnapos látogatás zárásaként Palkovics László a tartományi gazdasági, felsőoktatási és tudományos élet vezetői számára tartott előadást a stuttgarti gazdasági kamara meghívására és szervezésében.

Baden-Württemberg a német tartományok közül Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere és a harmadik legnagyobb befektető. Csak 2020-ban huszonöt vállalat hajtott végre hazánkban kormányzati támogatással több mint 20 ezer munkahely megtartását szolgáló beruházásokat.

Az európai régiók innovációs rangsorában Stuttgart és térsége a GDP-arányos vállalati kutatás-fejlesztési ráfordításokban és a tudásintenzív tevékenységben foglalkoztatottak arányában is vezeti a mezőnyt. A legszűkebb élvonalba tartozik a szabadalmi bejelentések terén. Innovatív kis- és középvállalkozásai erejét jelzi, hogy a teljes foglalkoztatásból szintén a legnagyobb arányban részesülnek az összes európai térség közül.

hirdetés

Könyveink