hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Az EESZT és a buktatók

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) novemnber 1-jei indulásí kapcsán bőven lehetnek buktatók, írja a Magyar Nemzet.

Komáromi Zoltán, az Együtt szakpolitikusa, háziorvos arról beszélt a Magyar Nemzetnek: sok a tisztázatlan kérdés, nem tudni például, hogy a több ezer fog- és háziorvos hogyan kérhet majd segítséget, ha valami nem működik. A háziorvosok ugyanis vállalkozók, ezért a praxisok nem úgy részei az állami egészségügyi rendszernek, mint például a szakrendelők. Sok kollégájánál pedig még mindig rendkívül elavult számítógépek működnek.

Kétségei vannak a szakembernek afelől is, mennyire lesz biztonságos a rendszer. Pontosabban, ha az ígéretek szerint kívülről nem törhetik is föl a programot, elképzelhető, hogy a különleges adatnak minősülő információkhoz olyan orvosok is hozzáférhetnek majd, akik nem illetékesek. Komáromi Zoltán kitért arra is, nem tud olyan felmérésről sem, amely azt vizsgálta volna, hogy a gyógyszertárakban, fogorvosoknál, háziorvosoknál milyen számítógépek, operációs rendszer és internet-előfizetés van. Pedig ezek kulcskérdések. Ha egy betegnél a rossz informatikai háttér miatt perceket kell várni arra, hogy működjön a rendszer, akkor az már meg is bukott.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!