hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Az antibiotikum kezelés remissziót idéz elő Crohn-betegségben

Egy olyan antibiotikum, amely jelenleg indikált a hepatikus encephalopathia és az utazók hasmenésének kezelésében, ígéretes terápiának tűnik Crohn-betegségben is.

A RETIC-03 humán 2 fázis vizsgálat során Crohn-betegségben a rifaximin 12 hetes adásával kifejezett remissziót sikerült elérni.

A RETIC-03 vizsgálat egy multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebóval kontrollált vizsgálat. E humán 2 fázis vizsgálat során a naponta három alkalommal adott emelkedő dózisú rifaximin (400 mg, 800 mg, 1200 mg) hatásosságát hasonlították össze placebóval 402 Crohn-betegben. Tizenkét hét után minden rifaximinnel kezelt csoportban magasabb volt a remissziós ráta, mint a placebo terápiában részesültekben. A legjobb remissziós eredményt a 800 mg-mal kezeltekben tapasztalták (62,5%). A legtöbb mellékhatás enyhe volt, főleg gyomor-bélrendszeri panaszok és tünetek.

A vizsgálók úgy gondolják, hogy a bél mikroflórájának megváltozása befolyásolja a Crohn-féle betegségben kialakuló immunológiai folyamatokat, és a rifaximin pedig a megváltozott mikroflórát befolyásolhatja kedvezően.

Forrás: 18th Annual United European Gastroenterology Week. Abstract 3075. Presented October 26, 2010.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés