2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Az anonim szülés bevezetését kezdeményezte az ombudsman

Az ombudsman olyan munkacsoport létrehozását javasolva, amely a válsághelyzetbe került állapotos nők segítésének és a gyermekelhagyás csökkentésének lehetőségeit vizsgálná.

Az ombudsman azon sajtóhírek nyomán indított vizsgálatot, amelyek szerint nőtt a kórházaknál elhelyezett inkubátorokban hagyott gyermekek száma. Megállapította, hogy bár a jogszabályok megteremtették az állami támogató rendszer alapjait, és megszabták az oktatási, ismeretterjesztési feladatokat, a statisztikai adatok szerint még mindig magas a nem kívánt terhességek, az abortuszok száma, továbbá az újszülöttgyilkosság és a gyermekelhagyás is "létező probléma" – írja közleményében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az alapjogi biztos arra is rámutatott: a családvédelmi szolgálatok tevékenysége hozzájárul ugyan az életvezetési és családtervezési ismeretek terjesztéséhez, de a védőnők lehetőségei nem elegendők a kedvezőtlen társadalmi-gazdasági, életviteli, szemléleti hatások ellensúlyozásához.

A vizsgálati jelentés kivonatában további problémaként említették, hogy a nagyvárosi kórházak előtt elhelyezett inkubátorok létezéséről csak véletlenszerűen szerezhet tudomást a válsághelyzetben lévő állapotos nő vagy hozzátartozója. Emellett hiányoznak a névtelenül igénybe vehető segélyvonalak, hiányos az elérhető segítségről szóló tájékoztatás, és ez veszélyezteti az élethez, emberi méltósághoz, valamint az egészséghez való jogok érvényesülését - hangsúlyozták.

Szabó Máté álláspontja szerint az inkubátorokkal és a gyermek örökbefogadását támogató anonim szüléssel kapcsolatos eltérő szakmai véleményeket azok megvitatása közelítheti egymáshoz. Ezért az ombudsman Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét egy munkacsoport létrehozására kérte fel. Az elképzelés szerint a munkacsoportban a szakminisztériumok és civil szervezetek rendszeresen áttekintenék a válsághelyzetben lévő nők helyzetét, az inkubátorprogram tapasztalatait, valamint az újszülöttgyilkosságokat és a gyermekelhagyást megelőző mechanizmusok alakulását, és ezekkel kapcsolatban javaslatokat fogalmaznának meg.

Az ombudsman azt is kérte, hogy a szakminiszter a szakmai és civil szervezetekkel együttműködve tegyen intézkedéseket az anonim szülés bevezetésére, szakmai szabályainak kidolgozására.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A My Life Story elnevezésű program abban segít majd a betegeknek és róluk gondoskodóknak, hogy egy helyen összegyűjtve tudják felidézni múltbéli kellemes emlékeiket.

Az eddigi legjobb összefoglaló anyag jött ki a Lancet tudományos lapban a vakcinákat érintő legfőbb adatokról: gyártástól a támogatásokon át a szállítási hőmérsékletig, és még sok egyéb.