hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kinél gyerekrekesz, kinél életbölcső

Az elmúlt tizenhat évben körülbelül negyven csecsemőt találtak a magyar kórházak elé kihelyezett inkubátorokban – írja a Magyar Hírlap.

Egy a Nottinghami Egyetem vezetésével, s tíz európai ország részvételével végzett – a gyermekelhagyással foglalkozó  – kutatást idéz a lap. Emlékeztetnek, hogy a felmérés során megkülönböztettek nyílt és titkos elhagyást. Előbbinél a szülő felvállalja és egyértelművé teszi, hogy lemond gyermekéről, mert nem tudja vagy nem akarja felnevelni. A titkos elhagyás esetében a szülő azonosíthatatlan, így név nélkül, visszavonhatatlanul lemond az újszülöttről.

Néhány országban a mai napig sem tekintik törvénytelennek a jelenséget, ha a gyermeket biztos helyen hagyják. Ennek érdekében Németországban több mint tíz éve bevezették a „gyerekrekeszek” rendszerét, Olaszországban „életbölcsőket” tesznek a kórházak elé, Franciaországban pedig a nőknek  joguk van az anonim szülésre, illetve adataik megadása nélkül az újszülöttek kórházban hagyására. Magyarországon 1996 óta inkubátorokat helyeznek a kórházak elé, így biztosítva lehetőséget az elhagyott csecsemők életben maradására.

A Magyar Hírlap szerzője úgy ítéli meg, az inkubátorprogram népszerűségének egyik oka, hogy „azt a tévképzetet kelti, hogy ezáltal megelőzhetők az újszülöttgyilkosságok, ám ezt semmilyen adat nem támasztja alá”. Ebben az esetben a jogszabály az anya jognyilatkozatának tekinti az elhagyást, pedig sokszor nem ő hagyja a gyermeket az inkubátorban, rosszabb esetben nem is önként mond le róla, hanem külső kényszer hatására, például azért, mert az apa nem vállalja a gyermek felnevelését. Ugyanakkor ha valaki más helyen hagy újszülöttet, akár kórházi folyosón, mentőállomáson vagy közterületen, bűncselekményt követ el, amelynek következményeképp a gyermek későbbi örökbefogadása is nehézkesebbé válik – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés