hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Nyomozás az orvosi kamara ellen

Közérdekű adat eltitkolása miatt nyomoz a Fővárosi VI–VII. Kerületi Ügyészség a Magyar Orvosi Kamara ellen - írja a Népszabadság. Éger István szembekerült a minisztériummal és a MOK tagságával is. 

Az orvosi kamara elnöke arra készül, hogy a kamarai törvény elfogadása után újraválasztatja magát. Ez nem biztos, hogy sikerül: Mára a kormány és a tagság egy jelentős része is szembefordult vele.

Közérdekű adat eltitkolása miatt nyomoz a Fővárosi VI–VII. Kerületi Ügyészség a Magyar Orvosi Kamara ellen, miután Keszthelyi Gyula tardi háziorvos kifogásolta, hogy a köztestület több törvényben előírt adatot – ezek közt Éger István elnöki tiszteletdíját – nem tesz közzé. Ezzel a kérdéssel 2005-ben már foglalkozott az adatvédelmi biztos hivatala is, és akkor az elnöknek szóló levélben közölte állásfoglalását, amely szerint Éger Istvánnak nyilvánossá kellene tennie tiszteletdíjának az összegét. Ez nem történt meg.

Éger István nem reagált a Népszabadság írásban is feltett kérdéseire sem. Az ügyészségi nyomozás hírére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága is vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a kamara eleget tett-e ennek a kötelezettségnek, vagy sem – tájékoztatta a lapot Gui Angéla kommunikációs vezető. És hogy a nyomás fokozódjék: Szócska Miklós államtitkár két hete, a kamarai tagságról szóló vita kapcsán hozta szóba Éger István fizetését – egészen pontosan az elnök kétmilliós igényét rótta fel –, amiről valójában hivatalosan semmit nem lehet tudni. Mindössze annyi információ áll rendelkezésre, hogy 2003-ban az orvosi kamara elnökének tiszteletdíja havi 810 ezer forint volt. Ez az összeg felháborodást váltott ki, mert elődje, Kupcsulik Péter havi 45 ezer forint tiszteletdíjért végezte ezt a munkát. Arról, hogy az összeg az elmúlt hét évben hogyan alakult, semmit nem lehet tudni.

Éger kormányzati posztra számított?

Mindezek alapján úgy tűnik, hiába küzdötte végig Éger István a kamara élén a szocialista–szabad demokrata kormány időszakát, nem kis szolgálatokat téve az akkori ellenzéknek, az új kormány nem jutalmazta korábbi érdemeit. Sőt most mintha mindent egy lapra tett volna fel: mind a kamara tagjainál, mind a kormánynál „kihúzta a gyufát”. Először is élesen bírálta a kamarai törvényjavaslat benyújtásának körülményeit. Ezt a szembefordulást a lapunknak nyilatkozó elnökségi tagok csalódottságával magyarázták. A kamarai elnök ugyanis, ezt valószínűsítik az őt ismerők, arra számított, hogy akár kormányzati tisztséggel is „jutalmazhatják” korábbi fáradozásait. A választások előtt egy hónappal az MTA-n tartottak egy nagy pártrendezvényt, ahová meghívták Éger Istvánt is, beszélt is néhány szót Orbán Viktorral, de aztán semmi nem történt.

Közben az elnök népszerűsége megtépázódott. A tagok mind nehezebben viselik vezetési stílusát, amelynek következményeként csak az ő hangja hallatszik ki, holott – állítják az elnökségből többen is – a kamara sokszínűbb annál, ahogy azt ő tolmácsolja. Ugyanakkor a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény előkészítésekor az orvosok gyorsan felfogták, hogy nem kapnak erős jogosítványokat az újonnan megalakuló köztestületek külső érdekvédelemre, de a belső regulázásra bőven lesz majd mód. Így az orvosok már nem szorgalmazták annyira a kötelező tagság visszaállítását, de az elnök továbbra is ragaszkodott ehhez.

A teljes cikket a Népszabadság oldalán olvashatja.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés