hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

 

Az agyban található őssejteket védi a “hosszú élet” gén

A száz év feletti életkort elérő embereken végzett vizsgálatok már korábban kimutatták, hogy feltűnően nagy százalékban fordult elő a Forkhead box protein O3 (röviden: FOXO3) gén egy szokatlan változata. A manhattani Weill Cornel orvosi egyetem kutatói ennek a génnek a hatását vizsgálták.

Első körben kiütötték a gént, és megállapították, hogy a kísérleti egerek nem tudnak megbirkózni az agyukat érő stresszel, ami az agyi idegsejtek progresszív pusztulásához vezet. Mostani vizsgálatukban a kutatók már pontosabban leírták a gén szerepét. Kiderült, hogy a gén által expresszált fehérjék szabályozzák azt, hogy az agyi idegesejtek őssejtjei mikor osztódhatnak. Ha az agyat valamilyen stressz, például oxidatív, tápanyaghiányos, gyulladásos vagy sugárzás miatt bekövetkező hatás éri, ez a gén megakadályozza az őssejtek osztódását, mivel nagy valószínűséggel úgyis elpusztulnának. A gén által expresszált fehérjék csak akkor teszik lehetővé az új sejtek képződését, ha ehhez megfelelő feltételek állnak fenn. A gén aktivitása és a testmozgás között a kutatók kapcsolatot találtak, ami magyarázatot adhat a rendszeres torna és a szellemi frissesség közötti összefüggésre.

fotó: archív
fotó: archív

Inah Hwang et al. Cellular stress signaling activates type-I IFN response through FOXO3-regulated lamin posttranslational modification, Nature Communications (2021).

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink