hirdetés
2022. július. 03., vasárnap - Kornél, Soma.
hirdetés

Az adatok nem gyógyítják az egészségügyet

A statisztikákat kevésbé vitatják, a mindennapi működés gondjait azonban nagyon is komolynak tartják a Klubrádió által megkérdezett szakemberek.

Kásler Miklós szerint az egészségügyből érkező hírek ellenére nincs semmi probléma az ellátással. Az emberi erőforrások minisztere közölte, elkezdtek hazajönni az orvosok külföldről, sőt, jelenleg hatezerrel több orvos dolgozik az egészségügyben, mint 2010-ben. A miniszter szólt a traumatológiai és érsebészeti ellátásról is, szerinte "az utolsó időkben minden hónapban összeomlik a traumatológiai ellátás".

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint  a számok valósak, de ez önmagában semmit sem jelent. Éger István szerint több pénzre van szükség az egészségügyben. Azt mondta, ezek a statisztikák nem gyógyítják meg az egészségügyet. A kamara úgy véli, ezermilliárdra lenne szükség, amelyből rendeznék a fizetéseket és az adósságokat is. Így be lehetne tartani a munkaidős szabályokat is, mert senki nem lenne rákényszerítve arra, hogy három helyre rohangáljon dolgozni.

Az elhangzott számokkal a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint nem kell vitatkozni, de ez nem oldja meg a mindennapi létszámgondokat, hogy egy érsebész "kiesése" milyen komoly problémákat okoz Budapesten, vagy hogy nincs megfelelő utánpótlás a többi között a gyermek- és a felnőtt traumatológián. Dénes Tamás szerint fontos lenne a tervezés, azt is mondta, hogy az elmúlt 25 évben senki nem merte kimondani, hogy hány kórházra és azon belül hány orvosra lenne szükség.

További részletek és hanganyagok a Klubrádió honlapján

(forrás: Klubrádió)
hirdetés
hirdetés

Könyveink