hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ausztrália – gyors döntés, áttörő siker a humán papillómavírus vakcinációval

Alig egy évvel az első HPV vakcina forgalomba kerülése után Ausztrália máris nemzeti vakcinációs program keretein belül biztosította a HPV védőoltást a 12-26 éves lányok és nők számára. 

Az ausztrál hatóságok által választott oltás nem csak a méhnyakrák ellen véd, hanem megelőzhető vele a szövettanilag ugyan jóindulatú, de jelentős pszichés teherrel járó, gyakran kiújuló HPV okozta daganat, a condyloma acuminatum (nemi szervi szemölcs) is.

Ausztrália az első olyan ország, ahol a tömegesen kivitelezett HPV oltás valós életben kifejtett hatásossága megítélhető.

Annak ellenére, hogy a HPV oltás nem kötelező, hanem önkéntes alapon történik Ausztráliában, az érintett korosztály átoltottsága kiemelkedően magas.  A 12-13 éves lányoknak a 83%-a legalább egy dózist, 80%-a két dózist, 73%-a pedig mindhárom dózist megkapta az elmúlt pár évben. A 20-26 éves korosztály átoltottsági adatai ettől alacsonyabbak (52%), de ez nemzetközi viszonylatban még mindig nagyon jónak tekinthető. 

A 12-13 éves ausztrál lányok közel 80%-a már kapott HPV oltást

A HPV fertőzés nagyon gyakori, azonban mivel a fertőzés és az általa okozott betegségek kialakulása között évek, sőt évtizedek telhetnek el, nehéz megítélni a vakcináció betegségmegelőző hatását. Ha a méhnyakrák megelőzésére kifejtett hatást szeretnénk vizsgálni, akkor arra évtizedeket kellene várni. A méhnyakrákot megelőző állapotok ennél rövidebb idő alatt, már pár év múlva kialakulhatnak. A fertőzés és daganatos elváltozás között eltelt idő a condyloma acuminatum esetén a legrövidebb, tehát úgy tekinthetjük, hogy a condyloma gyakoriságának csökkenése egyfajta korai indikátora lehet a vakcina hatásosságának, betegségmegelőző hatásának. Már akkor jelzi a vakcináció hatásosságát, amikor például a méhnyakrákot megelőző állapotok még ki sem fejlődtek, tehát a vakcina ezirányú hatásosságát még esélyünk sincs megítélni.

  • Már 2 évvel a vakcináció megkezdése után jelentkeztek az első áttörő sikerek. A 26 évesnél fiatalabb, tehát oltott korosztályban 59%-os csökkenést észleltek a condylomák előfordulási gyakoriságában az oltást megelőző időszakban regisztrált esetekhez képest.
  • Érdekesség, hogy a 26 évesnél fiatalabb férfiak korosztályában (akik feltételezhetően az oltott lányok partnerei) is jelentős, 39%-os csökkenés mutatkozott annak ellenére, hogy ők maguk nem részesültek vakcinációban.
  • 3 évvel a vakcináció megkezdése után a 18 évesnél fiatalabb lányok méhnyakrákot megelőző állapotának 48%-os csökkenését észlelték.
  • Most láttak napvilágot a legújabb adatok, miszerint 5 évvel a vakcináció megkezdése után a condyloma előfordulási gyakoriságában 92%-os csökkenés mutatkozott a 21 év alatti nők körében, valamint szintén nagyon jelentős, 72%-os csökkenést tapasztaltak a 21-30 éves nők körében is.
  • Hasonlóan a 2 éves adatokhoz, a vakcinált nők feltételezhető partnereinél is jelentős csökkenést észleltek a condylomák előfordulásának gyakoriságában. A 21 év alatti férfiak esetén 81%-os, a 21-30 éves férfiak esetén pedig 51%-os csökkenést regisztráltak.

A fiatalabb korosztály körében tapasztalt kiemelkedő hatásosság magyarázatául szolgálhat egyrészt az, hogy az átoltottság ebben a korosztályban volt a legnagyobb, illetve hogy ezek a lányok még a szexuális élet megkezdése előtt kapták meg az oltásokat.

Az eddigi program eredményeinek köszönhetően az ausztrál kormány 2013-tól kezdve már a 12-13 éves fiúk oltását is bevette az ingyenes nemzeti vakcinációs programba.

 

A közlemény megjelenését az MSD Pharma Hungary Kft. támogatta.

 

 

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!


 

Felhasznált irodalom:

1. Brotherton JML, et al. Early effect of the HPV vaccination programme on cervical abnormalities in Victoria, Australia: an ecological study. Lancet 2011;377:2085-92.

2. Donovan B, et al. Quadrivalent human papillomavirus vaccination and trends in genital warts in Australia: analysis of national sentinel surveillance data. Lancet Infect Dis 2011; 11:39-44.

3. Ali H, et al. Genital warts in young Australians five years into national human papillomavirus vaccination programme: national surveillance data. BMJ 2013;346:f2032 doi: 10.1136/bmj.f2032 (Published 19 April 2013)


 

A cikk lezárásának dátuma: 2013. május 8. MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ö. Fasor 8. Tel: 06-1-888-5300
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Dr. Homoki Henriette
a szerző cikkei

Dr. Szécsényi Szilvia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés