hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Áttételes módon a stressz az oka a Crohn-betegség fellángolásainak

A kanadai McMaster University kutatócsoportja a Nature Communications folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy egér modellszervezeteken végzett vizsgálataik szerint többek között a pszichológiai eredetű stressz játszhat fontos szerepet a Crohn-betegség fellángolásos epizódjainak kialakulásában.

Mindez áttételes módon történik: a szervezet béltraktusát a veleszületett immunrendszer védi az invazív  Enterobacteriaceae kórokozóktól, a védelemben pedig a legnagyobb szerepe a bél epitél sejtjeire hárul, melyek az immunsejtektől érkező szignalizációt követve javítják a sejtfalat és választanak ki nyálkát. Nem megfelelően működő immunsejtek esetén a epitél sejtek fala lebomlik, a káros baktériumok pedig elárasztják a béltraktust.

A mostani vizsgálatban a kutatók kolonizációs modellek segítségével kimutatták, hogy a stressz-indukált glükokortikoidok a CD45+CD90+ sejtek apoptózisát idézik elő, márpedig ezeknek a sejteknek köszönhető az IL-22 citokinek termelődése, amelyek kulcsszerepet játszanak a bélrendszer védőrétegének fenntartásában.

A glükokortikoid szignalizáció blokkolásával vagy rekombináns IL-22 adagolásával a védőréteg helyreállítható.

Forrás: Psychological stress impairs IL22-driven protective mucosal immunity against colonizing pathobionts, Nature Communications (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés