hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Effektor T-sejtek ablációja a Crohn-betegség gyógyításában

A University of Alabama kutatói egér modellszervezetben a Crohn-betegség egy lehetséges gyógymódját vizsgálták, és sikerrel akadályozták meg a colitis kialakulását az állatokban.

A Science Immunology folyóiratban ismertetett három lépcsős eljárás lényege, hogy először a memória T-sejtekben található mTOR szignálfehérje gátlásával megakadályozták a diszfunkcionális CD4 T-sejtek képződését, ezzel a lamina propriában a tizedére csökkent az effektor T-sejtek mennyisége.

Ugyanezzel a beavatkozással sikerült meggátolni az antigénspecifikus memória T-sejtek képződését, és előidézni a már meglévő memória T-sejtek ablációját. Ezzel a kezeléssel a Crohn-betegekből származó flagellin-specifikus CD4 T-sejtek ablációját is sikerült kiváltani in vitro körülmények között, ami megakadályozhatja vagy jelentősen csökkentheti a béltraktusban kialakuló gyulladást.

Ez reményt adhat a humán terápiás alkalmazások kifejlesztéséhez, sőt, az eljárás később más autoimmun betegségek, például 1-es típusú cukorbetegség vagy sclerosis multiplex kezelésében is használhatónak bizonyulhat.

Forrás:  Qing Zhao et al, CD4+ T cell activation and concomitant mTOR metabolic inhibition can ablate microbiota-specific memory cells and prevent colitis, Science Immunology (2020).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink