hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Átgondolt államosítás kell

Az érintettek nem zárkóznak el az egészségügyi és az oktatási intézmények központi kezelésétől - írja a Világgazdaság.

Nem lenne olcsóbb az oktatási rendszer és az egészségügy működése pusztán attól, ha állami fennhatóság alá kerülne az intézmények működtetése – vélekednek a lapunk által megkérdezett önkormányzati vezetők annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban felvetette, az állam — önkéntes alapon — átvállalná a működtetést. A lap által megkérdezett szakemberek szerint azonban a lépés előtt át kell gondolni az egészségügyi intézmények jelenlegi struktúráját, üzemeltetését, tisztázni kellene a háziorvosi ellátás ellentmondásait és meg kell oldani az intézmények finanszírozási gondjait.

A kórházak partnerek lennének abban, az ágazat vezetése által gyakran hangoztatott megoldásban, hogy a feladatok megosztása földrajzi területek szerint csoportosítva, a progresszivitásnak megfelelően történjen. 

A földrajzilag egymáshoz közeli intézmények integrálásával nagyobb gyógyítási egységek alakulnának ki, így költséghatékonyabb lenne a gazdálkodás. A kórházakat a finanszírozás eszközével kellene ösztönözni az integrációra – mondta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke.

A lapnak nyilatkozott Muth Lajos, a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza főigazgató főorvosa is, aki úgy fogalmazott: "attól, hogy az önkormányzatok helyett az állam működteti a kórházakat, nem lesz kevesebb a beteg". Mint mondta, a kívánt hatás csak akkor érhető el, ha az állam valamennyi intézmény működését átvenné. Muth Lajos álláspontja szerint a struktúraváltozással együtt az ágazatból kivont pénzt vissza kell juttatni, amely számítások szerint 230 milliárd forint.

Boncz Imre, az Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke szerint „jó konstrukció lehet, de nem helyettesítheti a forráspótlást az egészségügyi intézmények állami működtetése, azt a konszolidációval együtt kell megtenni.”

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható!

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink