hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Átadták az egészségtudományi kar új oktatási épületét

Átadták a Semmelweis Egyetem (SE) Egészségtudományi Karának új oktatási épületét Budapesten, a VIII. kerületben kedden. Az intézmény az ország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna nevét viseli.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepélyes átadáson azt mondta, az SE nemcsak a magyar, hanem a közép-európai régió egészségtudományának zászlóshajója. "A mai napon pedig új vitorlát kapott" – fogalmazott, majd közöte: a beruházásra a kormány mintegy 6 milliárd forint költségvetési támogatást biztosított, és az új, hatszintes oktatási épület 615 nap alatt készült el.

A miniszter rámutatott, az egészségtudományi kar jól illusztrálja azt a folyamatot, amelyet a magyar felsőoktatás végigjárt az elmúlt évtizedben: a tévúton járó oktatáspolitikát egy ambiciózus, gazdasági és a társadalompolitikai célkitűzésekkel rendelkező politika váltotta fel.

A miniszter szólt arról, hogy a Semmelweis Egyetem impozáns helyet foglal el az oktatás, a kutatás, az innováció és a gyógyítás területén. Emlékeztetett, hogy az SE egy év alatt 149 helyet javított a nemzetközi ranglistán. Az egyetem a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a kezdetektől fogva országos szinten vezető szerepet vállalt, ezért a kormány nevében köszöntetet mondott az intézménynek. Tíz éven belül az SE a világ száz egyeteme közé tartozik majd, és Európa öt legjobb gyógyító egyeteme között fogjuk emlegetni.

Az új épülettömb megépítésére a "versenyképes kar kellemes gondjai miatt volt szükség": megduplázódott a hallgatói létszám, jelentősen bővül a képzések száma, kiterjedt a nemzetközi együttműködés és megkezdődött a többszintű képzés. Palkovics László elmondta azt is, hogy a Kossuth Zsuzsanna által lerakott egészségügyi alapok hozzájárultak az ápolók professzionális képzéséhez és jelentős mértékben segítik a magyar ápolás további fejlődését.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egészségtudományi kar az egyetem  második legnagyobb kara, amely a közép-európai egyik legszélesebb spektrumú egészségtudományi képzését biztosítja. A karon jelenleg 3600 hallgató tanul, a képzések száma 23.

Az új épületszárny stratégiai jelentőségű a kar oktatási tevékenységének sikeres folytatásához és további fejlesztéséhez. Az épületben új laborok és gyakorlóhelyiségek is helyet kaptak, így tovább erősödhet a gyakorlati oktatás.

Az új épületszárnnyal a Vas utcai épületkomplexum immár minden szempontból a hazai egészségtudományi képzés fellegvárává válik. Teljes mértékben alkalmas lesz a kar jelenlegi és továbbiakban is bővülő képzési portfóliójának a támogatására, a magasabb hallgatói létszám magasabb minőségű képzésére, továbbá a külföldi hallgatók számának további növeléséhez is.

Bednárikné Dörnyei Gabriella, a kar dékánja mérföldkőnek nevezte az új épület átadását a kar történetében. Az álom 2020-ban teljesült be, ugyanis a kormány támogatása révén elindulhatott az új épület tervezése, majd kivitelezése. Az új, 21. századi környezetet biztosító épületszárnyban számos innovatív oktatási tervük valósul majd meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink