hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Asztrociták és a hosszú távú memória

Amerikai kutatók az asztrociták szerepének tanulmányozása során bizonyítékkal szolgáltak arról, hogy a sejtek fontos szerepet töltenek be a hosszú távú memória megőrzésében.

A Salk's Computational Neurobiology Laboratory (San Diego, California, USA) kutatócsoportja a Glia folyóiratban publikált cikkében olyan állatkísérletekről számolt be, melyekben igazolást nyert az asztrociták hosszú távú emlékek megőrzésében betöltött szerepe.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: António Pinto‐Duarte et al, Impairments in remote memory caused by the lack of Type 2 IP 3 receptors, Glia (2019).

Astrocytes, brain glial cells, 3D illustration. Astrocytes, also known as astroglia, connect neuronal cells to blood vessels, play role in immune responce against Toxoplasma gondii (Forrás: 123rf.com)
Astrocytes, brain glial cells, 3D illustration. Astrocytes, also known as astroglia, connect neuronal cells to blood vessels, play role in immune responce against Toxoplasma gondii (Forrás: 123rf.com)

Az agy csillag alakú asztrocitáit sokáig csupán valamilyen kiegészítő szerepű sejttípusnak gondolták, hiszen a neuronok villámgyors elektromos szignáljaival szemben az asztrociták kalciumszignálokkal kommunikálnak, és a neurotranszmitterekhez hasonló gliotranszmittereket bocsátanak ki – az uralkodó nézet szerint fő szerepük az aktív neuronok támogatása és a tápanyagtranszport segítése. A mostani vizsgálatban azonban a kutatók kimutatták, hogy igen fontos szerepet töltenek be a hosszú távú emlékek megőrzésében is.

A vizsgálatban olyan génmódosított egerek viselkedését tanulmányozták, akiknél hiányzott az inozitol-1,4,5-trifoszfát (IP3R2) receptor, mely az asztrociták kalciumkibocsátásának egyik fő alkotóeleme. Az egereket három különböző tanulási és memóriatesztnek vetették alá (szabadulás labirintusból, új tárggyal való ismerkedés, illetve ezek kombinációja), és megfigyelték, hogy a kezelt és kontroll egerek teljesítménye között semmilyen különbség sem mutatkozott, még akkor sem, amikor a teszteket 24-48 órán belül megismételték. Ha viszont 2-4 hét múlva ismételtették meg a gyakorlatokat az egerekkel, óriási különbség jelentkezett a két csoport teljesítménye között: a kezelt egerek kétszer annyi hibát követtek el a labirintus kijáratának keresése közben, mint a kontroll csoport. A megfigyelés azért fontos, mert most első ízben számoltak be az asztrocitáknak a hosszú távú memóriában betöltött szerepéről.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink