hirdetés
2021. május. 11., kedd - Ferenc.
hirdetés

ÁSZ-ellenőrök költöznek a kórházakba

Tartós vendége lesz a magyar egészségügyi intézményeknek az Állami Számvevőszék, amely átfogó képet szeretne rajzolni a hazai kórházak működéséről, írja a Magyar Idők.

hirdetés

Az ÁSZ eddig nyolc kórház ellenőrzését fejezte be, a számvevők azonban ezután – kis túlzással – valósággal beköltöznek az egészségügyi intézményekbe.

– Vizsgálatsorozatunk folytatódik – mondta a Magyar Idők érdeklődésére a számvevőszék felügyeleti vezetője. Salamon Ildikó rámutatott: az ÁSZ-nak az a célja, hogy áttekintse a gyógyítást végző közintézmények legtöbbjének gazdálkodását, s rávilágítson azokra a pontokra, ahol sürgős és határozott beavatkozásra van szükség. Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy bőven akad tennivaló, az ÁSZ eddig lezárt ellenőrzései komoly problémákat tártak fel.

Nem egy esetben a korrupció megelőzését szolgáló belső kontrollrendszerben is érdemi hiányosságokra derült fény – jegyezte meg a számvevőszék felügyeleti vezetője, emiatt az ÁSZ a visszaélések megakadályozásának kérdésére külön is hangsúlyt fektet a vizsgálataiban. Salamon Ildikó szerint nyilvánvaló, hogy az egészségügy gazdálkodását új alapokra kell helyezni. A legfontosabb, hogy a kórházak gazdálkodását felkészült pénzügyi-gazdasági szaktudással bíró személyek irányítsák.

– Az eddigi tapasztalatok alátámasztják azokat az állításokat, amelyeket a számvevőszék az állammenedzsment megújításával kapcsolatban korábban is gyakran hangoztatott – mutatott rá a felügyeleti vezető. Súlyos következményei lehetnek ugyanis, ha a közpénzből fenntartott intézményeket helytelenül vezetik, s annak is, ha a tulajdonos, vagyis adott esetben az állam nem kéri számon az intézmények vezetőit.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink