hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

Apás szülés csak oltási bizonyítvánnyal

Csak H1N1-es oltási igazolással mehetnek be az apukák a szülésre a Szegedi Nőgyógyászati Klinikán. A kórház a látogatási tilalom elrendelésével együtt hozta meg ezt az intézkedést. Ez azt jelenti, hogy az apukák, ha beoltatták magukat, ott lehetnek a szülésen, de utána el kell hagyniuk a kórházat és nem mehetnek látogatni sem.
Látogatók nincsenek, ezért a Szegedi Nőgyógyászati Klinika üres folyosóján sétál Lantos Ildikó. Terhessége 40. hetében van, így bármelyik pillanatban megindulhat nála a szülés. Úgy tervezi, hogy a nagy pillanatban a férje is vele lesz.
 
– Mi egy hónapja beoltattuk magunkat. 
– Így apás szülés lesz?
– Így apás szülés lesz, igen. 
 
A klinika a látogatási tilalom bevezetésével együtt rendelte el, hogy csak azok az apukák mehetnek be a szülésre, akik legalább 10 nappal korábban beoltatták magukat az újinfluenza ellen. 
 
„Az apás szülések számát ez nem befolyásolja. Aki be van oltva – az apukák többsége be van oltva – minden további nélkül bejöhet, ha van egy igazolása arról, hogy 10 nappal korábban már megkapta a védőoltást. Ez az a 10 nap, amit arra tartalékolunk, hogy biztosan kialakuljon az immunitása és ne legyen benne egy lappangó fertőzés” – mondta dr. Mészáros Gyula, a Nőgyógyászati Klinika klinikai főorvosa.
 
A szigorításra még a terhesgondozások alkalmával felhívják a párok figyelmét. A Nőgyógyászati Klinikán dolgozóknak azonban csak a 60–80%-a oltatta be magát, mégis dolgozhatnak a kismamák és az újszülöttek közelében. 
 
„Aki nincs beoltva, az köteles szájkendőt viselni a munkaidő teljes hosszában, tehát 8 óra hosszat, amíg itt van.”

Az ÁNTSZ december 28-i jelentése szerint az országban 64 kórházban van teljes vagy csak egyes osztályokat érintő látogatási tilalom.
 
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés