hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Alzheimer-falu épül Franciaországban is

Barátságos, a kórházi környezet helyett sokkal természetesebb élőhelyet kínál majd a Délnyugat-Franciaországban épülő Alzheimer-falu. Az első betegek várhatóan 2019 végén költözhetnek be, közli az Index.

hirdetés

A francia Dax mellett épülő falu mintáját egy holland, Amszterdam közeli Alzheimer-település adta. Az elképzelés az, hogy amennyiben az ápolásra szoruló betegek nem kórházi környezetben, fehér egyenruhában grasszáló ápolók körében élik le az életüket, talán nem is csak kellemesebb lesz a életük, de még eredményesebb is lehet a kezelésük – tudósított a BBC.

Jean-François Dartigues professzor, a bordeauxi CHU Pellegrin Egyetemi Kórház neurológusa és epidemiológusa szerint az Alzheimer-kór és a kapcsolódó betegségek Franciaországban már ma is több mint egymillió beteget érintenek, és évente több mint 200 ezer új esetet diagnosztizálnak. A betegség gyógyíthatatlan, nincsen olyan ma ismert eljárás, amely képes lenne megfékezni.

A francia település úgy néz ki, mint egy hagyományos középkori kisváros, erőddel a középpontjában. Csak itt az erőd egy szupermarket, egy étterem, vagy egy fodrászat, olyan helyek, ahol találkozni lehet, ahol több lehet a betegek számára a természetes interakció, amelyek segítségével kiszakadhatnak óhatatlan elszigeteltségükből.

A faluban gyakorlatilag nincsenek kerítések, az utak biztonságosak. Az ápolásra szoruló betegek nincsenek magukra hagyva, de a tervek szerint a száz ápoló, illetve az önkéntesek civil ruhában teljesítenek majd szolgálatot a településen, és az ápolás is alternatív terápiát jelent majd, például több speciálisan kiképzett kutya is segíti majd a betegeket. Mindez nemcsak kellemesebb környezetet jelent, de a francia szervezők szerint egyfajta kutatási lehetőséget is, írja a lap.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés
hirdetés