hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellátás új szabályai miatt

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az MSZP az egészségügyi ellátásra vonatkozó, júliustól hatályos szabályok miatt, közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerdán.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, év közepétől a kormány szigorította azokat a szabályokat, amelyek azokra vonatkoznak, akik maguk fizetik a jelenleg 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot. Hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus végén rendeletben határozta meg a részletszabályokat, miszerint a sürgősségi ellátást is kiszámlázhatják azoknak, akik fél évig nem fizetik ezt a járulékot. Ráadásul, folytatta, 750 ezer forintban maximálták a kiszámlázható összeget.

Aki nem tudja befizetni hónapról hónapra a 7710 forintot, az a több mint hétszázezer forintot sem fogja tudni, mondta. Korózs Lajos közölte, a szabályozást elfogadhatatlannak, alkotmányellenesnek és emberiességellenesnek tartják, ezért fordulnak az Ab-hoz.

Elmondta azt is, hogy már másfél éve lejárt az a határidő, amíg a kormánynak rendeznie kellett volna a rokkantellátással kapcsolatos mulasztását. Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta a 2012-ben átalakított rokkantellátási rendszert, mert annak révén több tízezer ember ellátását csökkentették úgy, hogy állapotuk nem javult, csak a minősítési szabályok változtak. Az MSZP országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte az ügy rendezését, többi között az érintettek kártalanítását kezdeményezve.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink