hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Álhíreket ír a mesterséges intelligencia

A hvg.hu szerint egyszerű nyelvi algoritmust akartak készíteni az OpenAI fejlesztői, de kiderült: az általuk megalkotott mesterséges intelligencia veszélyesebb célokra is felhasználható.

Az Elon Musk (és Sam Altman) által alapított OpenAI kutatói olyan mesterséges intelligenciát hoztak létre, amely néhány szó megadása után szinte bármilyen témakörben képes hihető álhíreket írni. A céljuk természetesen nem ez volt: olyan általános nyelvi algoritmust akartak készítnei, ami képes válaszolni a neki feltett kérdésekre, összefoglalni történeteket vagy épp lefordítani egy szöveget. A kutatók azonban rájöttek, hogy a rendszer sokkal veszélyesebb dolgokra is használható: nagy mennyiségű álhír gyártására. Éppen ezért úgy döntöttek, a nyilvánosság számára a rendszer egy "leegyszerűsített" változatát teszik elérhetővé.

A technológia jelenleg még messze van a tökéletestől. A mesterséges intelligencia gyakran plagizál, a szöveg nagyrészt felszínes, és csak ritkán készít "tökéletes" álhírt. Az OpenAI kutatója, Jack Clark ugyanakkor arra figyelmeztetett, legfeljebb 1-2 év kell, hogy a rendszer olyan álhíreket ontson magából, aminél már komoly tényellenőrzésre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, hamis állításokkal állunk szemben, közli a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!