hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Aktiválhatók a makrofágok a ráksejtek elpusztítására

Amerikai kutatók olyan aktivációs mechanizmust fedeztek fel, mellyel a szervezet makrofágoknak nevezett immunsejtjei elkerülhetik a daganatsejtek védelmi mechanizmusa során kibocsátott CD47 („ne falj fel”) megtévesztő szignált, és hatékonyan léphetnek fel ellenük.

Az amerikai Pennsylvania Egyetem Abramson Rákkutató Központjának kutatói a Nature Immunology folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy a CpG receptor-agonista felhasználásával revitalizálták a daganatsejtek által blokkolt makrofágokat, így azok újult lendülettel estek neki a tumoroknak.

A makrofágok a T- és B-sejtekhez hasonlóan olyan immunsejtek, amelyek feladata az lenne, hogy megsemmisítsék (felfalják) azokat a sejteket, amelyeknek nem lenne szabad jelen lenniük a szervezetben. Rákos betegekben mennyiségük növekedést is mutat, azonban a tumorok a „ne falj fel” CD47 szignál expressziójával képesek megakadályozni a felismerési folyamatot, így a makrofágok nem hogy nem semmisítik meg a tumorsejteket, hanem gyakran még segítik is működésüket, szaporodásukat. Az Abramson kutatói szerint nem elegendő pusztán a CD47 szignált blokkolni, hanem előbb szükség van egy aktiválási mechanizmusra is, mely a makrofágok energiafelhasználását programozza át.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatás során a makrofágok aktiválását egy CpG nevű receptor-agonistával végezték, mely pontosan ezt az első riadójelet küldte el, ami egér modellszervezetekben a tumorok gyors zsugorodásához, majd az állatok meghosszabbodott túléléshez vezetett úgy, hogy a folyamathoz még T-sejtekre sem volt szükség. Teljesen váratlanul a kutatók azt is észrevették, hogy az aktivált makrofágok még magas CD47 jelszint esetén is képesek voltak felfalni a ráksejteket.

A riadóztatás ötletét a makrofágok metabolikus aktivitásának molekuláris vizsgálata adta, ahol sikerült kimutatni, hogy a makrofágoknak glutamin és glükóz felvételére van szükségük ahhoz, hogy hatásosan dolgozzanak. Az aktiválás pontosan ezt jelenti, hiszen az „üzemanyaggal” jól ellátott sejtek könnyebben állnak ellen a tumorsejtek által kibocsátott jeleknek. A kutatók arra is rámutattak, hogy a cukorbetegséggel, szív-érrendszeri betegségekkel és egyéb állapotokkal kezelt betegeket jelenleg is rutinszerűen kezelik olyan gyógyszerekkel, melyek immunrendszerre, immunválaszra gyakorolt hatásairól igen kevés ismerettel rendelkezünk. Ezért a vizsgálat eredményei nem csak egy új megközelítést tártak fel, hanem fontos implikációkkal szolgálhatnak a jelenlegi kezeléseke is.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink