hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Tudomány

Hatékonyabb sugárterápia mellékhatások nélkül

Új, kísérleti vegyületek hatására érzékenyebbek lettek a sugárzásra a rákos sejtek, míg az egészséges sejteket az anyagok megvédték a káros következményektől – közölték amerikai kutatók szerdán.
A rákos betegek több mint felét besugárzással (is) kezelik. A sugárzás azonban nem csak a tumoros, hanem az egészséges sejteket is károsítja, így egyebek közt hányingert, hányást, bőrelváltozást, gyengeséget és fáradtságot okozhat, és a tartós besugárzás végül elpusztíthatja a normál sejteket is.

Egérkísérletekben és laboratóriumi humán sejttenyészetben a vegyületek megvédték a normál sejteket a sugárkárosodástól – mondta Jeff Isenberg, a Pittsburghi Egyetem munkatársa, akinek tanulmánya a Science Translational Medicine című szaklap legfrissebb számában jelent meg.

A kísérleti szer a CD47 jelű receptor blokkolásával teszi ellenállóvá az egészséges sejteket a sugárzással szemben; megvédi a bőrt és az izmokat, valamint a különösen fontos csontvelői sejteket. Egyúttal növeli a sugárterápia hatékonyságát is: a vegyülettel kezelt egerekben besugárzás után a tumor 89 százalékkal kisebb volt, mint a többi egérnél.

Isenberg felidézte, hogy a szerrel kezelt kísérleti egereknek még a szőrük sem hullott ki, holott általában ez a sugárterápia egyik első következménye. A kutatókat annyira meglepték a jó eredmények, hogy számos ráktípuson kipróbálták a vegyületeket az elmúlt években.
 
Isenberg csoportja az amerikai Országos Rák Intézet munkatársaival fejlesztette ki az anyagokat, amelyek megakadályozzák, hogy a trombospondin-1 elnevezésű fehérje a CD47 receptorhoz kapcsolódjon. A pontos hatásmechanizmus még nem ismert.

Amennyiben a humán klinikai tesztekben is biztonságosnak találják a vegyületek alkalmazását, jelentősen növekedhet a daganatok sugárterápiájának hatékonysága, miközben mellékhatásai csökkennek.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink