2021. október. 21., csütörtök - Orsolya.
hirdetés
hirdetés

Akiknél nincs antitest, mérsékeltebb a sejtes védelem is

Van összefüggés az oltás utáni antitest szám és a T-sejtes immunválasz között" – állítja több mint félszáz teszt alapján a Népszavának Puskás László biológus.

– Az eddigi tapasztalatok alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy akinek az oltás hatására nem alakult ki antitestest védelme, annál nagy százalékban a sejtes immunitás sem fejlődik ki – mondta a Népszavának Puskás László biológus, a Szegeden magánlaboratóriumot működtető Avidin Kft. ügyvezetője, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a végső következtetés levonásához eddig még kevés vizsgálatot végeztek.
 
A kérdést az teszi különösen aktuálissá: több országban is tapasztalták a kínai Sinopharm Covid vakcinával oltott idősebb páciensek egy részénél, hogy nem mutattak ki a vírus elleni bevethető antitesteket a tesztek. Ezt magyar oltottak közül is sokan tapasztalták. Ugyanakkor Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint nincs okuk aggodalomra, mert a szervezet védekezésének egy másik mechanizmusa, a sejtes immunitás ettől még kialakulhatott. Ez viszont nem mérhető könnyen. Ilyen sejtes immunitást bizonyító laborvizsgálatokat a járványügyi hatóságok nem végeznek a jelentkezőkön. Aki ilyet akar, annak egyetlen lehetősége, hogy piaci szolgáltatót keres. Egy hete lépett piacra ilyen vizsgálattal a szegedi Avidin Kft. A cég egy olyan tesztet fejlesztett ki, amely képes a vérből kimutatni, hogy kialakult-e az úgynevezett T-sejtes védelem. Eddig 60-70 vizsgálatot végeztek. 

– Ebből a kevés mintából azt lehetett látni, hogy azoknál, akiknél nem tudunk antitestet mérni, jóval kevesebbszer találtunk sejtes védelmet is. Azaz van összefüggés az oltás utáni antitest szám és a T-sejtes immunválasz között – mondta Puskás László. A biológus megjegyezte: arról nekik nincs információjuk, hogy milyen vakcinával oltották azokat, akiknek a vérmintáját vizsgálják.

A módszerük egy olyan speciális eljárás, melynek során a vérből elkülönítik a sejtes elemeket, ehhez hozzáadnak olyan fehérjekeveréket, amely imitálja a vírusfertőzést, majd megnézik, hogy ennek hatására megjelennek-e az úgynevezett koronavírusra specifikus memória T-sejtek. Aki ugyanis átesett a fertőzésen vagy bármilyen más módon, például oltással találkozott a vírussal, vagy a vírus egy darabjával, annak az immunrendszere erre emlékszik. S ha később a szervezet újra megfertőződik, akkor a memóriasejtek aktiválódnak.

– Ezeknek van segítő és van egy citotoxikus „csapata” is. Ha felélednek a citotoxikusok, akkor elpusztítják azokat a sejteket, amelyekben a vírus elszaporodott. A segítő sejtek pedig támogatják a működésüket. Ha valakinek volt antitestes válasza, de idővel eltűnt, az nem azt jelenti, hogy védettsége sincs. Ha a memória immunsejtek újraaktiválódnak, akkor azon keresztül az antitestes válasz is megjelenik – mondta a szakember a lapnak.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé.

Hiába kapott majdnem ezer beadványt, az Alkotmánybíróság óvatoskodó, a lényeget kikerülő döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy a védettségi igazolvány kiállja az alkotmányosság próbáját.