hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Aki az intézményét védi, nem maradhat kórházigazgató

Az ellátó-kapacitás csökkentéséről, újraosztásáról is beszélnek az Ónodi-Szűcs Zoltánnal, az újjászervezésre váró Gyemsz/ÁEEK vezetőjével készült interjúban a Napi.hu-n.

A beszélgetésbe azon a ponton kapcsolódunk be, amikor arról esik szó az OEP kezeli-e majd az olyan anomáliákat, minthogy például az egyik térségben 300, a másikban 200 szakorvosi óra jut tízezer lakosra?

- Az a baj, hogy még mindig elavult fogalmakról, az intézmények tulajdonságairól, órákról és ágyakról beszélgetünk, az ellátás helyett. Valójában ellátást kell nyújtani, amit a fekvőbeteg-ellátásban hbcs-súlyszámban (homogén betegségcsoport), a járóbeteg-ellátásban OENO-pontban (orvosi eljárások nemzetközi osztályozása) mérnek. Példaként: az OEP kiszámolja adott területre az egy lakosra jutó traumatológiai hbcs-t, az ÁEEK pedig fenntartóként arról dönt, hogy ennek a "megrendelésnek" hány telephelyen tud a legjobban megfelelni.

- A döntés szakmai része hogyan születik meg?

- Az intézmények menedzsmentje rendelkezik ehhez a legtöbb információval. Első körben nem akarunk szerepet vállalni a döntésben. A jelenlegi forgatókönyv szerint január-februárban leülnek a kórházi menedzsmentek és az OEP-finanszírozás (rendelésállomány) ismeretében javaslatot tesznek arra, hogy az adott "rendelésállományt" optimálisan hogyan tudják kiszolgálni.

- Külső, objektív szakértőt nem vonnak be a folyamatba?

- Ma az ellátás nem igény-, hanem intézményrendszer-vezérelt, leginkább az intézményrendszer fenntartását szolgálja a valós betegellátási igények helyett. Ha az OEP kiszámolja a finanszírozást, amire ellátást kell nyújtani, akkor egy felnőtt, felelős menedzsmentnek az a dolga, hogy ennek megfeleljen. Ha ez nem sikerül, akkor szerintem nem beszélhetünk felelős vezetésről, mert ezek szerint számukra nem a betegek érdekei az elsők, hanem az intézményük rögzült struktúrájának fenntartása. Ilyenkor persze szükésg lehet a "gyámra" és akkor lehet dolga az ÁEEK-nek is. Először le kell választani a nem működő és nem a valós betegellátást szolgáló részeket, különben a pluszpénzek továbbra is elszivárognak.

- Ez azt jelenti, hogy a "leválasztást" az igazgatóknak kell kezdeményezni?

- Ha felnőttek, be kell látniuk, hogy a betegellátás igényeit kell kielégíteni és nem a fenntartásét.

- Ha egy igazgató ezt nem tudja megtenni és megkapja az "elbocsátó szép üzenetet", ki mondja ki majd a végső szót arról, hogy melyik osztály vagy ellátás marad, és melyik nem?

- Aki utána jön és felelős vezető. Az ÁEEK a fenntartó, a kórház a működtető. Semmiképp sem szeretnénk átvenni olyan hatásköröket, amelyeket a jogszabály máshová delegál, de szeretnénk a döntéseiket számon kérni. Az ÁEEK nem akar az intézményvezetők helyett dönteni, de elvárja, hogy az ellátás érdekét nézzék elsősorban és ne a sajátjukét – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Könyveink