hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 07., péntek - Ibolya.
hirdetés

Infokommunikációs akadálymentesítés

A MEOSZ egyedülálló infokommunikációs akadálymentesítésbe kezd, a négyvégtag sérült emberek is hozzáférhetnek a közszolgáltatásokhoz.

hirdetés

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége „Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése című, EFOP-1.1.5-17-2017-00004 jelű pályázatával 728 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. A MEOSZ 600 súlyosan mozgássérült ember infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul, melynek megvalósítása érdekében országos mentor hálózatot épít ki. A projekt révén a négyvégtag-sérült és a kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek számára is elérhetővé válnak azok a kommunikációs eszközök és alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az önrendelkező életet.

A projekt célja, hogy elősegítse a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkóztatását és könnyebbé tegye számukra a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést. A program módszertani segítséget kíván nyújtani, mely révén a mozgáskorlátozott és a halmozottan sérült emberek számára lehetővé válhat az önálló ügyintézés. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, s hiánypótló jelleggel dolgozza ki a mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítésének, egyéni adaptációjának lépéseit, azzal a céllal, hogy ismert legyen az a módszertan, mely segítségével a mozgáskorlátozott emberek hozzájuthatnak a megfelelő támogató technológiákhoz.

A 728 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt az infokommunikációs akadálymentesítés és a rehabilitáció terén több szempontból is nóvumnak számít. Olyan súlyosan mozgássérült és kommunikációban akadályozott embereket is bekapcsol a társadalmi rehabilitációba, akik csak plusz eszköz segítségével tudják használni a számítógépet, ráadásul olyan informatikai eszközöket biztosít számukra, amelyek eddig állami támogatással nem voltak elérhetőek. A fejlesztés eredményeként 600 súlyosan mozgássérült ember jut laptophoz, tablethez, alternatív egérkiváltó berendezésekhez valamint az egyéni kommunikációs igényeinek megfelelő eszközökhöz. Továbbá könnyen kezelhető honlapon minden információ elérhető lesz, amely a különböző eszközök, programok és applikációk napi használatához szükségesek. A projekt magában foglalja a módszerek gyakorlati megvalósulását támogató, motiváló sorstársi mentorok, információs technológiai és szakemberek felkészítését is.

A MEOSZ tagszervezeteinek fejlesztésével 20 szolgáltatási pontot alakít ki az országban, melyek összekötik az infokommunikációs eszközöket és applikációkat használó mozgássérült embereket a közszolgáltatást végző szakemberekkel. A munkában részt vesz a MEOSZ negyven sorstársi mentora is, akik segítik az érintettek társadalmi befogadását, önrendelkező életének kiteljesedését az információs és kommunikációs technológiai eszközök minél szélesebb körű alkalmazásával. A MEOSZ nagy hangsúlyt fektet a közszolgáltatásban dolgozók tudatformálására is; érzékenyítő workshopokat tart számukra.

A projekt – mely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg – 2018. február 1-jén indult, és várhatóan 2021. január 31-én fejeződik be. A projektről bővebb információt a www.meosz.hu oldalon olvashatnak.

(forrás: MEOSZ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink