hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Agykontroll, mellékhatás nélkül

Ez a célja egy újfajta eszköznek, ami robotkar mozgatásában segítene végtagbénult embereknek, közli az OTSZ Online.

Számos kutatócsapat fejleszt agy–számítógép-interfészt, ami lehetővé teszi, hogy a végtagbénult emberek robotkart – exoskeletont – működtessenek a gondolataikkal. Thomas Oxley és munkatársai (University of Melbourne) az ereket nyitva tartó artéria-sztentek ihletése alapján kidolgoztak egy olyan módszert, amivel a koponya felnyitása nélkül lehet elektródokat implantálni az agyba.

Friss eredményről számol be a Science Robotics című szaklap tanulmánya is: Surjo Soekadar és munkatársai (Tübingeni Egyetemi Kórház) a kívülről koponyára helyezett jelolvasókat kombinálták az agyi aktivitást a kar mechanikus mozgatásává konvertáló exoskeletonnal, és a módszert továbbfejlesztették.

A módszernek az a hátránya, hogy az agyi jelolvasók és az exoskeleton felhelyezéséhez a bénult embernek segítségre van szüksége. A kutatók azzal akarják rendszerüket hasznosabbá tenni, hogy megokosítják, azaz lehetővé teszik, hogy okostelefon-alkalmazás révén információt gyűjtsön a környezetéről – pl. a felhasználó étteremben van vagy otthon -, ezáltal felkészülhessen arra, hogy miféle feladatok végrehajtására fogják igénybe venni a közeljövőben (Hybrid EEG/EOG-based brain/neural hand exoskeleton restores fully independent daily living activities after quadriplegia), írja a lap.

A teljes cikk

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!