hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

ACE-gátlók helyett tiazidokkal kellene kezdeni

Az antihipertenzív monoterápiát tiazidokkal kellene kezdeni, derül ki mintegy 5 millió elektronikus betegakta áttekintéséből, melyet a PharmaOnline ismertet.

A magas vérnyomás monoterápiás gyógyszeres kezelésére több hatóanyagcsoportba tartozó szerből lehet választani: szóba jöhetnek angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók, angiotenzin receptor antagonisták, tiazid diuretikumok vagy kalcium-csatorna blokkolók. Annak ellenére, hogy a különféle hatóanyagok hatásmechanizmusa eltérő, alig-alig állnak rendelkezésre randomizált elrendezésű összehasonlító vizsgálatok eredményei, amik valamelyik hatóanyag superior jellegét igazolhatnák. Kivételként lehet az ALLHAT-vizsgálatra tekinteni, ami sokak meglepetésére egy költséghatékonynak bizonyuló tiazid diuretikumot (klortalidon) mutatott be a legkedvezőbb hatásúként, írja a lap.

A mindennapi gyakorlat azt mutatja, hogy hipertónia esetén általában ACE-gátlóval kezdik a gyógyszeres terápiát az orvosok. Ezzel szemben, mint az közel 5 millió elektronikus betegakta kiértékeléséből kiderült, hatásosabbnak bizonyul, ha tiazid diuretikummal indul az antihipertenzív gyógyszeres kezelés.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A LEGEND-projekt (Large-Scale Evidence Generation and Evaluation across a Network of Databases) részeként 4,9 millió beteg 9 különböző adatbankból származó adatait értékelték ki. Valamennyi betegnél arteriális hipertónia állt fenn, aminek a gyógyszeres kezelését egyetlen hatóanyaggal végezték,- a hatóanyagok tekintetében azonban voltak különbségek. Primer végpontként a betegeknél esetlegesen bekövetkező akut szívinfarktus, szívelégtelenség miatti kórházba kerülés és szélütés szolgált. Az elemzés során a különböző hatóanyagcsoportokba tartozó antihipertenzív szerekkel végzett monoterápiás kezelések között nem találtak szignifikáns eltérést, egyetlen kivétellel; amit a tiazid diuretikumok jelentettek.

Azok a magas vérnyomásos betegek, akik tiazid diuretikumos kezelésben részesültek, ritkábban szenvedték el mindhárom, primer végpontul szolgáló kardiovaszkuláris eseményt, mint azok, akik egyéb hatóanyagú szert kaptak. Ha az orvosok az ACE-gátlók helyett tiazidokkal indítják az antihipertenzív terápiát, akkor 16 százalékkal kisebb eséllyel következik be akut szívinfarktus, illetve 17-17 százalékkal kisebb a szívelégtelenség miatti kórházba kerülés és a szélütés kockázata.

A LEGEND vizsgálatból kiderült, hogy a betegek 48 százalékánál ACE-gátlóval indult a gyógyszeres kezelés, míg a betegek mindössze 17 százaléka kapott tiazid diuretikumot. Amennyiben az antihipertenzív terápia annál a 2,4 millió betegnél, akik ACE-gátlót kaptak, tiazid diuretikummal kezdődött volna, a számítások szerint több mint 3100 kardiovaszkuláris esemény megelőzhető lett volna.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés