hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Terápiarezisztens hipertónia helyett non-adherencia

A terápiarezisztens hipertóniának vélt esetek harmadában nem a gyógyszerek hatásának a hiányáról, hanem a nem-előírásszerű gyógyszerszedésről van szó, írja a PharmaOnline.

Terápiarezisztens hipertóniáról akkor van szó, ha legalább 3 antihipertenzív gyógyszer szedése ellenére is magas a beteg vérnyomása. Ha a beteget megkérdezik arról, hogy rendszeresen beszedi-e a gyógyszereit, a válasz a legtöbb esetben igenlő, miközben a valóság az, hogy számos esetben tudatosan vagy véletlenszerűen mégsem kerül sor a gyógyszer(ek) bevételére, írja a PharmaOnline.

A beteg állítólag szedi a gyógyszereket, de a vérnyomása magas

Kanadai orvosok arra keresték a választ, hogy a terápiarezisztensnek vélt hipertóniás esetek mögött milyen arányban húzódik meg non-adherencia, azaz a betegeknek a gyógyszerszedés kapcsán mutatott hiányos együttműködése a nem kellőképpen csökkenthető vérnyomásos esetek hány százalékáért felelhet.

A vizsgálatba olyan terápiarezisztens hipertóniásnak vélt betegeket (n=48) vontak be, akik legalább 3-féle vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedtek, és akiknél – ennek ellenére - a 24 órás ambuláns vérnyomás monitorozás (ABPM) során az átlagos szisztolés érték 135 Hgmm-nél magasabb volt. A vizsgálat megkezdése előtt tájékozódtak a betegek terápiahűségéről is: az általuk kitöltött kérdőív alapján az magasnak mutatkozott, továbbá a gyógyszertárban is igazolt módon, rendszeresen kiváltották a megelőző 6 hónapban a vérnyomáscsökkentő gyógyszereiket.

A beteggel beszedetik a gyógyszert, és a vérnyomása csökken

A vizsgálat részeként a betegek gyógyszerbevételét egy nővér kontrollálta (directly observed therapy; DOT). A kontrollált gyógyszerbevételt követő ABPM során kiderült, hogy a betegek 29 százalékánál jelentősen csökkent a vérnyomás, átlagosan mintegy 26 Hgmm-rel lett alacsonyabb a szisztolés érték. A betegek 71 százalékánál is bekövetkezett vérnyomáscsökkenés, noha az csak kisebb mértékű, átlagosan körülbelül 3 Hgmm-es volt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Egy hónap elteltével a vérnyomáscsökkenésben az arányok hasonlók voltak, a résztvevők 30 százalékának a korábban terápiarezisztensnek vélt hipertóniája kezelhetővé vált.

Szigorúan kontrollált gyógyszerbevétel

Azokban az esetekben, amikor terápiarezisztens hipertóniának vélt beteggel áll szemben a szakember, gondolni kell az adherencia hiányára is. A gyógyszerszedés ellenőrzése, esetleg annak a szigorú kontrollja (pl. DOT révén), az esetek jelentős hányadában megoldásra vezethet.

(Forrás: JAMA Intern. Med.)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés