2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés
hirdetés

Acamprosat az alkohol-dependencia kezelésére

Az alkohol-dependencia mind az iparilag fejlett, mind a fejlődő országokban az egyik vezető egészségkárosító tényező.

Az eddig vizsgálatok azt mutatták, hogy a visszaesések megelőzésében a pszichoszociális programokkal önmagukban csak szerény eredményeket lehet elérni, de a sikeres leszoktatások számát valószínűleg növelni lehet egy glutamát antagonista, az acamprosat alkalmazásával.

24 olyan vizsgálat található az irodalomban, amely kettős vak, randomizált és placebóval kontrollált (RCT). Ebben a 24 vizsgálatban 6915 beteg szerepel. E vizsgálatok alapján egyértelműen bizonyított, hogy az acamprosat kezelés szignifikánsan csökkenti az ismételt ivászat rizikóját, és szignifikánsan meghosszabbítja az absztinencia idejét. Az egyetlen mellékhatás, amely gyakrabban jelentkezett az acamprosat terápiában részesültekben, mint a placebo csoportban, a hasmenés volt.

Forrás: Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 9.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.