2024. április. 26., péntek - Ervin.

A világ nagy orvosi szaklapjainak tartalmából

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) 2008-as első számainak tartalmából ajánljuk.
British Medical Journal – BMJ

Tenziós típusú fejfájás
BMJ 2008;336:88–92
Az utóbbi néhány évtizedben a fejfájás kutatás fókuszában a migrén állt. A pszichés feszültség okozta fejfájás evidenciákon alapuló kezelési ajánlása több évtizedes. Az összefoglaló mindenképpen hézagpótló ezen a területen. Kiemelendő pontjai:
• A fejfájás legáltalánosabb oka a pszichés feszültség (gyakori, ritka és krónikus fejfájás). A beteg általában önmagát kezeli.
• A krónikus tenziós típusú fejfájás általában sürgős orvosi ellátást igényel.
• A klinikai diagnózis széles körben elfogadott tüneteken alapul.
• A perifáriás faktorok inkább az időszakosan előforduló fejfájásban játszanak szerepet, míg a centrális tünetek a krónikus feszültség okozta fejfájás diagnózisát támasztják alá.
• Az akut kezelés gyógyszerei az egyszerű analgetikumok, különösen az aszpirin.
• Ugyanakkor a legjobb módszer a megelőzés, melyben a szerepel a tartós relaxációs tréning, illetve hangulatjavítóként az amitriptylin.

Programozott császármetszéssel született gyermekek légzőszervi betegségeinek rizikója
BMJ 2008;336:85–87
A légzőszervei betegségek szempontjából fontos a császármetszés időpontja. A programozott császármetszéssel született újszülötteknél halmozottan fordultak elő súlyos (respirációs distressz, perizisztáló pulmonális magas vérnyomás) légzőszervi betegségek, szemben a vaginális úton, illetve sürgőséggel elvégzett császármetszéssel születetteknél. A gesztációs idő csökkenésével a rizikó növekedett.

Következetes fizikális beavatkozás csökkenti a légzőszervi vírusfertőzések terjedését
BMJ 2008;336:77–80
A hagyományos, olcsó eljárások – kézmosás, maszk viselése stb. – fontosak és hatásosak a területi ellátás szintjén a vírusfertőzések terjedésének megakadályozásában.

SPEAR vizsgálat: Közösségben szerzett kisgyermekkori súlyos tüdőgyulladás kezelése – chloamphenicol vagy ampicillin-gentamicin kombináció?
BMJ 2008;336:80–84
Az ampicillin-gentamicin injekció hatásosabbnak bizonyult a chloramphanicol-kezelésnél közösségben szerzett súlyos tüdőgyulladás terápiájában, amikor a kórokozó Staphylococcus aureus vagy Streptococcus pneumoniae volt.

Journal of American Medical Association – JAMA

Tetravalens glikokonjugált meningicoccus-vaccina immunogenitása csecsemőkben
JAMA 2008;299(2):173–184
A jelenleg használt meningococcus-vakcina a csecsemők körében gyenge immunogenitású. A fertőződés kockázata ugyanakkor ebben a korosztályban a legmagasabb. Az új CRM197-konjugált tetravalens vakcina (MenACWY) csecsemőkorban is kellően immunogén, biztonságos és jól tolerálható.

Antipszichotikumok okozta súlygyarapodás kezelése életmódváltással és metforminnal
JAMA 2008;299(2):185–193
A súlygyarapodás és az inzulin rezisztencia kialakulása gyakori mellékhatásai az antipszichotikus kezelésnek. Megelőzésként vizsgálták az életmódváltás, a metformin-kezelés, illetve ezek kombinációjának hatékonyságát. A kombinációs kezelés bizonyult leghatékonyabbnak, de mindegyik beavatkozás csökkentette a súlygyarapodás ütemét a placebóval szemben.

Városi és vidéki lakosok aránya a transzplantációs várólistákon
JAMA 2008;299(2):202–207
Egyes népességcsoportokkal kapcsolatban ismert, hogy az átlagpopulációnál kisebb arányban részesülnek szervtranszplantációban. Az Egyesült Államok városi és a vidéki lakosságát összehasonlítva, vidéki lakosok kisebb arányban kerülnek várólistára. Ennek hátterében elvben a vidéki lakosság jobb egészségi állapota is állhat, de visszavezethető az orvoshoz fordulás nehezítettségére is.

Emlőrák rizikójának varianciája BRCA1, illetve BRCA2 mutációt hordozók között
JAMA 2008;299(2):194–201
A BRCA1 és BRCA2 mutációk összefüggését az emlőrák nagyobb kockázatával széles körben igazolták. Jóval kevésbé vizsgálták, hogy mekkora a betegség manifesztációjának varianciája a hordozók között. Ebben a tanulmányban azt igazolták, hogy a BRCA mutáció hordozói között is nagy különbségek vannak az emlőrák kialakulásában.

The Lancet

Betegségjósló tünetek 2 hónapos kor előtt
The Lancet 2008; 371:135–142
Újszülöttkori halál, „bölcső halál”, elsősorban az élet első hetében vezető halálok világszerte, előrejelzésének meghatározó népegészség ügyi jelentősége van. Táplálási nehézség, görcsösség, letargia, csak ingerekkel kiváltható mozgás, szapora légzés, öklendezés, magasabb, illetve alacsonyabb testhőmérséklet, lassult kapilláris keringés, cianózis, feszes végtagok, mind a fokozott érzékenység tünetei. Ezek a tünetek együttesen, illetve csoportosan 74-85 százalékban fordultak elő újszülött kori hirtelen halál esetén. A néhány napos újszülött otthoni vizsgálata alkalmával fontos a fenti tünetekre tudatosan figyelni.

A szedatívumok és a lélegeztetés váltakozó elhagyása az intenzív osztályon géppel lélegeztetett betegeknél
The Lancet 2008; 371:126–134
Intermittálóan naponta megszakították a szedatívumok adását, elősegítve a spontán ébredést és légzést. Ez a protokoll mind rövid, mind hosszú távon jobb eredményt adott, mint a jelenlegi protokoll.

A koleszterinszint-csökkentő terápia hatása cukorbetegségben (sztatinvizsgálatok metaanalízise)
The Lancet 2008; 371:117–125
5 év után 1000 betegre vetítve 42-vel kevesebb cukorbeteg páciensnél fordult elő súlyos vaszkuláris esemény azok körében, akik sztatinterápiában részesültek. Tehát a nagy kockázatú cukorbetegeknél fontolóra kell venni a tartós preventív sztatinterápiát.

New England Journal of Medecine – NEJM

Hydrocortison-kezelés szeptikus sokkban
NEJM 2008;358(2):111–124
A hydrocortisont széles körben alkalmazzák szeptikus sokkban annak ellenére, hogy csak szűk betegcsoportban javítja a túlélést. Ebben a placebokontrollos, kettős vak vizsgálatban nem javult a túlélés a hydrocortison hatására a corticotropinra nem reagáló betegcsoportban sem.

Sportolók életkilátásai kifejezett repolarizációs EKG-eltérés esetén
NEJM 2008;358(2):152–161
Fiatal sportolók egy részénél eltérések mutathatók ki a 12 elvezetéses EKG-n anélkül, hogy ennek hátterében strukturális szívbetegség állna. Feltűnő EKG-eltérés esetén előnyös ezen egészséges fiatalok hosszú távú követése az évek múlva esetlegesen manifesztálódó kardiomiopátia korai diagnosztizálása érdekében.

Intenzív inzulinkezelés és HES adagolás súlyos szepszisben
(Intensive Insulin Therapy and Pentastarch Resuscitation in Severe Sepsis)
NEJM 2008;358(2):125-139.
Az intenzív inzulinkezelés helye súlyos szepszisben egyelőre bizonytalan. A folyadékpótlás bizonyítottan javítja ugyan a szeptikus sokk túlélését, de nincs egyértelmű ajánlás a pótláshoz használt folyadék típusára vonatkozóan. A multicentrikus vizsgálat eredményei szerint az intenzív inzulinkezelés szignifikánsan növelte a hipoglikémia és az ehhez kapcsolódó súlyos mellékhatások kialakulásának valószínűségét a hagyományos protokollal szemben. Nem csökkentette ugyanakkor a halálozást és a szervi elégtelenségek kialakulását. A Ringer-laktáttal és a kis molekulatömegű hidroxietil-keményítő (HES) oldattal végzett folyadékpótlást összehasonlítva, az utóbbi csoportban a beadott mennyiséggel arányosan nőtt a vesetoxikus mellékhatások száma. A csoportok között korán jelentkező különbségek indokolttá tették a vizsgálat idő előtti megszakítását.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés