hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A védőnők miatt írt a miniszternek az alapjogi biztos

Székely László tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől a védőnők bérhelyzetéről a hozzá beérkezett beadványok alapján.

Székely László ombudsman a hozzá beérkezett beadványok alapján tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől arról, hogy tervezik-e jogszabály-módosítással vagy egyéb módon rendezni az alapellátásban dolgozó védőnők helyzetét, előmenetelét, juttatásait, esetleg az egészségügyi bértábla szabályait erre a körre is kiterjesztve.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményéből kiderült, hogy a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, valamint csaknem ötszáz védőnő fordult beadvánnyal az alapvető jogok biztosához, a bérük megállapításának módját sérelmezve.

Az egyesület elnöke szerint ugyanis a hatályos jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az alapellátáshoz sorolt védőnők a szakellátásban dolgozók számára megállapított bértábla hatálya alá tartozzanak, így jövedelmük lényegesen kevesebb, mint a szakellátásban dolgozóké.

A biztoshoz forduló diplomás védőnők részletes számításokkal mutatták be a szakellátásban és az alapellátásban dolgozók bére közötti különbséget és egyesével mutatták ki a fizetésüket. Ez alapján a pályakezdő védőnő fizetése alig haladja meg a minimálbér összegét, de a hosszabb ideje a pályán lévő védőnők fizetése – még a pótlékokkal együtt is – alig éri el a 161 ezer forintot, azaz a középfokú végzettségűek számára előírt garantált bérminimumot.

A hivatal közleményében emlékeztetett arra, az alapjogi biztos hasonló tartalmú beadvány alapján korábban már vizsgálta a védőnők helyzetét, és akkor kiadott átfogó jelentésében felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy kezdeményezze a védőnői ellátás finanszírozásáról szóló jogszabály módosítását.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink