hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Táplálkozás

A tojás rehabilitálása

Húsvét előtt jött a hír, hogy semmi nem úgy van, ahogy a tyúktojással kapcsolatban éveken át állították. A cáfolat szerint a tojás egészséges, ráadásul karcsúsít, és nem befolyásolja negatívan a vér zsírszintjét, ezt állítják az újabb tanulmányok.
Aki tehát nem csak festi a húsvéti tojást, hanem eszi is, tesz valamit az egészségéért. Az 1960-as évek végén egy félreértelmezett összefüggés taszította le a tojást táplálkozástani piedesztáljáról és minősítette mintegy három évtizeden át az első számú népegészségügyi közellenségnek, írja a Debreceni Egyetem tanulmánya. 
 
1970-ben, amikor az amerikai NCEP (National Cholesterol Education Programme) progam indult, igen erőteljes hangsúlyt kapott a táplálékkal bevitt koleszterin csökkentése. Ekkoriban derült ki, hogy a vér koleszterinszintjének emelkedése alapvető szerepet játszik az érelmeszesedés és más keringési betegségek létrejöttében. Egy tojás mintegy 200–220 mg koleszterint tartalmaz, aminek alapján koleszterinben gazdag tápanyagnak minősítették, vagyis kerülendőnek mindenki számára.
 
Ezzel szemben a mostani amerikai vizsgálatok alapján elmondható, hogy az átlagosan 63 grammos tyúktojásban minden benne van, amit az emberi test igényel. Ezen nem kell különösebben csodálkozni, hiszen a tojásnak egy felnövekvő életet kell táplálnia. A sok fehérje mellett különböző B-vitaminokat tartalmaz, amelyek egyebek között a látást javítják. A kisbabát váró nők számára is nagyon fontos a tojás, amely tápanyagaival elősegíti a magzati agy fejlődését. A tojásban negyvenszer annyi D-vitamin van, mint a tejben, és tartalmaz ugyan koleszterint, de békén hagyja az emberi koleszterinszintet.
 
Erre a következtetésre jutott egy amerikai kutatócsoport, a louisianai Biomedical Research Center in Baton Rouge-ban, miután nyolc héten át vizsgáltak 152 túlsúlyos férfit és nőt, akiket különböző étrendre „állítottak be”. Azok, akik korlátozás nélkül fogyasztottak tojást, 65 százalékkal többet adtak le a súlyukból. „Nyilvánvaló, hogy a tojás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egy diéta sikeres legyen” – nyilatkozta a kísérlet vezetője.
 
A már idézett magyar tanulmány szerint: „A tojás hagyományos tápanyag természete mellett igen sok biológiailag aktív anyagot tartalmaz, melyeknek a humán megbetegedések prevenciója kapcsán kontrollált, klinikai vizsgálatokban igazolták a hatékonyságát. Ennek következtében a tojás per definitionem funkcionális élelmiszer. Ma már egyértelmű, hogy a tojás teljes megítélése ezen funkcionális élelmiszer sajátosság alapján közelítendő meg, melynek megfelelően táplálkozástani jelentősége még "klasszikus értékeihez" képest is felértékelődött” – olvasható a Debreceni Egyetem Farmakológiai Intézetének közleményében.
 
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés