hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A tárgyak anyagát felismerő mesterséges ujjat alkottak

Áttörést jelenthet a robotizált gyártásban az a mesterséges ujj, amely képes a tárgyak anyagának felismerésére érintés alapján, közli a GyártásTrend.

Zhou Li, a pekingi Nanoenergia és Nanorendszerek Intézetének munkatársa és kollégái olyan ujjat fejlesztettek ki, amely triboelektromos érzékelők segítségével – amelyek az elektronok felvételére vagy elvesztésére való képességét vizsgálják – képes azonosítani, hogy milyen anyagból készült egy tárgy, valamint felismeri annak érdességét anélkül, hogy kárt okozna benne.

Tizenkétféle anyag, köztük fa, üveg, műanyag és szilikon több száz mintáján kipróbálva és gépi tanuláson alapuló adatelemzéssel kombinálva az ujj átlagosan 96,8 százalékos pontosságot ért el, de minden anyag esetében legalább 90 százalékos pontosságot produkált.

Ipari környezetben a processzor közvetlenül egy gyártásvezérlő mechanizmushoz csatlakoztatható. "Az intelligens ujjak segíthetnének a robotoknak ellenőrizni, hogy a termékek megfelelnek-e a gyártási szabványoknak az összetétel és a felületi minőség tekintetében", mondja Li, a lap szerint.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink