hirdetés
2020. január. 27., hétfő - Angelika.
hirdetés

A szex és a hódítás miatt élnek rövidebb ideig a férfiak

A tudósok már régóta tudják, hogy a nők várható élettartama hosszabb a férfiakénál, most már azt is, hogy miért: mindennek a szex és a hódítás az oka.

hirdetés

A tudósok már régóta tudják, hogy a nők várható élettartama hosszabb a férfiakénál, most már azt is, hogy miért: mindennek a szex és a hódítás az oka.

A szex és a hódítás miatt élnek rövidebb ideig a férfiak - a Michigani Egyetem kutatói legalábbis erre a következtetésre jutottak.

A férfiak nőkért folytatott versenye, illetve az a kényszer, hogy vonzóak legyenek a nők szemében, merész, veszélyekkel tarkított stratégiák alkalmazására késztet - számolt be a Michigani Egyetem kutatását vezető Daniel Kruger. A vetélkedés élettanilag és a magatartást illetően is kockázatokat rejt, ami nagyobb arányú halálozáshoz vezet.

"Minél kiélezettebb a pártalálási verseny, annál nagyobb a halandóság a férfiak körében" - mutatott rá Kruger. Közlése szerint alapvetően két tényező felelős a reprodukciós verseny miatti nagyobb kockázatokért.

Az első az egy időben több nővel folytatott kapcsolat. Ez az emberen kívül más fajoknál is megfigyelhető. Az embereknél a különböző kultúrák eltérően kezelik a poligámia kérdését, a michigani szakemberek szerint minél kiterjedtebb ez a gyakorlat, annál magasabb a férfihalandóság aránya. Az ilyen társadalmakban a domináns férfiak szinte bármelyik nőt megkaphatják, a versenyben lemaradó férfitársaknak viszont nem jut semmi.

A második tényező a gazdasági egyenlőtlenség. A párválasztásban a férfiakat anyagi lehetőségeik szerint mérik fel a nők, abból a szempontból, hogy a születendő utód számára kedvezőek legyenek a körülmények. Minél nagyobb a férfiak vagyoni lehetőségei közötti szakadék, annál valószínűbb, hogy fiatalabban halnak meg. A gazdagok azért, mert domináns helyzetben vannak, és az életmódjuk zaklatott, a szegények pedig azért, mert nincs sok esélyük.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink