hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A szemészet területén is a génterápia nemzetközi élvonalában

Az Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology-val és az egykori Innovációs Technológiai Minisztériummal kötött stratégiai megállapodás után nemzetközi jelentőségű, Szemészeti Génterápiás Kezelőcentrum minősítést kapott a Semmelweis Egyetem hazánkban elsőként.

A régióban szinte egyedülálló, Szemészeti Génterápiás Kezelőcentrum minősítést kapott a Semmelweis Egyetem, ahol a genetikai hátterű retinális disztrófia kezelése válhat lehetővé a legújabb, világszínvonalú génterápiának köszönhetően. A szemészet területén történő folyamatos fejlesztések alapelemei az egyetem, az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium és a világhírű magyar kutató, dr. Roska Botond által vezetett bázeli Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology közötti stratégiai együttműködésnek. A partnerség célja, hogy újszerű megközelítéseket azonosítsanak a látás helyreállítására és a látásvesztés lassítására vonatkozóan; ezzel párhuzamosan pedig a Semmelweis Egyetem azon kevés egészségügyi intézmények egyikévé válik a világon, ahol a legmodernebb és legkülönbözőbb sejt- és génterápiás eljárások lesznek elérhetőek a magyar és külföldi betegek számára egyaránt.

“A Szemészeti Klinikánk már most is elismert központ a szakterületén. A Szemészeti Génterápiás Központ létrehozásával ugyanakkor egyetemünk Magyarországon elsőként lesz klinikai vizsgálati helyszín és kezelési centrum a szemészeti génterápiás beavatkozások vonatkozásában” – mondta dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette: a tudomány erejét, az orvos-egészségtudományi területen meglévő tudás dinamikus fejlődését bizonyítja, hogy a genetikában elért átütő eredmények hatalmas lendületet adtak a szemészetnek.

A Semmelweis Egyetem készen áll a szemészeti génterápia bevezetésére a Novartis készítményével. Így a múlt évben elindult SMA kezeléssel együtt immár két területen is elérhetőek lesznek betegeink számára a legmodernebbnek számító génterápiás megoldások. Mindez nemzetközi szinten is biztosítja a Semmelweis Egyetem helyét a génterápia élvonalában – fejtette ki a rektor.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója ismertette, az örökletes retina disztrófiák a látáskárosodás és a vakság egyik fő okát jelentik. Ezek a súlyos betegségek viszonylag ritkán fordulnak elő, ám az érintett betegek teljes életét megváltoztatják. Hazánk első szemészeti génterápiás központjában három sebész kapott képzést a speciális beavatkozások elvégzésére.

Az intézményi minősítés átadásával az egyetem kiváló retinasebészei és gyógyszerészei okleveleket vettek át, amelyek igazolják a szemészeti génterápiás eljárással kapcsolatos és egy a Novartis által biztosított, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által akkreditált képzésben megszerzett tudásukat. A terápia jelenleg az egyetlen kezelési lehetőség az örökletes retinális disztrófia esetében, amellyel a betegek elkerülhetik a teljes vakságot és az ezzel járó jelentős érzelmi és fizikai nehézségeket.

További részletek az egyetem honlapján

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés