hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A sok ülés önmagában nem árt az egészségnek

A University of Exeter és a University College London kutatói megkérdőjelezik azt az állítást, miszerint a napi hosszú időtartamú ülés megnöveli a korai elhalálozás kockázatát még abban az esetben is, ha az illető egyébként fizikailag aktív életmódot folytat.

A nagy-britanniai Medical Research Council, British Heart Foundation, Stroke Association, National Heart Lung and Blood Institute és a National Institute on Aging által támogatott kutatás az egyik eddigi legnagyobb utánkövetéses vizsgálat, amely a napi több órán keresztüli ülés hosszú távú hatásait vizsgálta (Richard Pulsford és munkatársai: Associations of sitting behaviours with all-cause mortality over a 16-year follow-up: the Whitehall II study, International Journal of Epidemiology).

A 16 évig tartó Whitehall II vizsgálatban több mint 5000 ember: 3720 férfi és 1412 nő vett részt, akik információt szolgáltattak azzal kapcsolatosan, hogy naponta összesen mennyit ülnek, illetve ezen belül azzal kapcsolatosan is, hogy mennyit ülnek a munkahelyen, mennyit ülnek a szabadidejükben, ebből mennyit ülnek a TV előtt, továbbá mennyi időt töltenek fizikai aktivitással (koruk, nemük, etnikumuk, szocioökonómiai státuszuk, általános egészségi állapotuk, dohányzással és alkoholfogyasztással kapcsolatos szokásaik és táplálkozásuk is figyelembe volt véve).

A vizsgálat eredménye szerint önmagában sem a munkahelyi, sem az otthoni ülés nem növeli a mortalitást, továbbá nem fokozza a kardiovaszkuláris és metabolikus betegségek rizikóját – ez a megállapítás ellentmond a nagy-britanniai egészségügyi ajánlásoknak és a korábbi kutatási eredményeknek is, melyek szerint az ülés önmagában káros az egészségre, függetlenül attól, hogy az ember egyébként mennyit mozog.

Mint Melvyn Hillsdon, a tanulmány utolsó szerzője elmondja, az  ülés önmagában nem káros az egészségre, a problémát az okozza, ha valaki egyébként nem mozog eleget; mindez megkérdőjelezi annak a terjedő szokásnak az értelmét is, hogy az egészséges munkahelyi környezet részévé akarják tenni az ülő helyett az álló munkaállomások kialakítását.

Richard Pulsford, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozza: az ülve töltött idő redukálása nem csökkenti olyan hatásosan a mortalitást, mint azt korábban gondoltuk és ahogy a tudomány ezt az elképzelést népszerűsítette, ehelyett a fizikai aktivitás, a testedzés népszerűsítése érdemel közegészségügyi prioritást. A kutatók tervei között szerepel, hogy megvizsgálják, mi okozta, hogy a korábbi vizsgálatok összefüggést fedeztek fel az üléssel eltöltött időtartam és az egészségügyi kimenet között.

Pulsford és munkatársai szerint eredményükben minden bizonnyal az is közreműködik, hogy vizsgálati alanyaik az átlagosnál többet mozogtak az utánkövetés 16 éve alatt, míg a korábbi vizsgálatok alanyai összességében kevés fizikai aktivitásban vettek részt. A mérsékelt, illetve erőteljes testmozgás egészségügyi haszna egyértelműen bizonyított, teszik hozzá a kutatók, az inaktivitás pedig világszerte az idő előtti mortalitás 9%-áért felelős.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink