hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Az ember hajlamos elülni az agyát

Kísérlettel bizonyították, hogy a különféle mozgások eltérő módokon alakítják át az emberek agyát - számol be a Plose One alapján az MNO.

Az Urbana-Champaign-i Illinois Egyetem kutatócsoportja 88, 60-78 év közötti pácienst vizsgált, akik mozgásérzékelővel voltak ellátva, amit a nap legnagyobb részében viseltek is. A kísérletben résztvevők mind egészségesek voltak, de nem különösebben sportosak. A kutatók az agyvelőállomány területét – a központi idegrendszer ezen része főképp idegrostokból áll – figyelték meg a tesztalanyoknál.

Általánosságban elmondható, hogy azoknak az embereknek az agya, akik a mérsékelttől a nagyon izzasztó sportig bármit is tettek az egészségükért, kevésbé sérült. Azoknak, akik gyakran, de nem annyira megterhelően mozogtak, kimagaslóan jó állapotban volt a temporális lebeny fehérállománya, ami az információk feldolgozásában, a memóriában és a beszédben játszik fontos szerepet.

Azoknak, akik gyakran ültek hosszú ideig, a hippokampuszuknak a fehérállománya aránytalanul károsodott volt. A hippokampusz vizsgált területe felelős a tanulásért és az emlékezésért – írják a tudósok.

Ez a vizsgálat arra utal, hogy a hosszan tartó ülés fizikai hatása – akkor is, ha nap végén fél órát mozgunkkáros hatással van az agyraolvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink