hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A sérült zöldségben, gyümölcsben kevesebb a C-vitamin

Gilingerné Dr. Pankotai Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék docense hosszú évek óta kutatja egyebek mellett a zöldségek és gyümölcsök táplálkozási értékeit, vitamintartalmának változásait.

A Kutatók Éjszakája programsorozat keretében tartott előadásán Gilingerné Dr. Pankotai Mária ismertette azon kísérleteik eredményét, amelyekben végigkövették különböző fajta paprikák érési és utóérési folyamatát, mérve közben a C-vitamin tartalom változását is. Előadásában bemutatta,nem mindegy, hogy az emberek mikor, az érési folyamat mely pontján eszik meg a paprikát.

A kutatások igazolták, hogy érettebb állapotban magasabb a paprika vitamintartalma. Ebből a szempontból a legoptimálisabb időszak a biológiai érettség csúcsa, amikor megérett a növény magja. Innentől kezdve gyorsan és folyamatosan csökken a vitamintartalom. A docens szerint felesleges és értelmetlen sérült bio gyümölcsöt vagy zöldséget venni, mert ezekben jóval kevesebb a vitamintartalom, mint azokban, amelyek a hagyományos zöldségestől származnak, de épek.

A gyümölcsök vitamintartalmának szempontjából a lista elején a bodza áll. A bodzának azonban nehéz feldolgozni a bogyóját, ezért a többség inkább a virágait hasznosítja, amiben viszont minimális a C-vitamin tartalom. A második és a harmadik hely a feketeribizlié és a szederé. 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés