hirdetés
2022. szeptember. 25., vasárnap - Eufrozina, Kende.
hirdetés

A rákgyógyászat varázsszava

Az immuno-onkológia megjelenése azt jelenti, hogy nagyobb eséllyel meg is gyógyíthatjuk a beteget. Dr. Liszkay Gabriella írása a Világgazdaságnak.

A rákgyógyászat varázsszava manapság az immuno-onkológia. Ez egyszerre jelent új terápiákat, új szemléletet a gyógyításban és új perspektívákat is a betegek számára. Eddigi eredményeit és a hozzá fűzött reményeket is jól jelzik a kö­zelmúlt hírei. Októberben e módszer megalapozásáért kapta az élettani Nobel-díjat egy amerikai és egy japán tudós. Mostantól több beteg férhet hozzá, mert egy kormányzati döntés tovább bővítette az új szerek alkalmazásának lehetőségét.

Immár nem csupán bőrdaganatok, hanem bizonyos tüdőrákok esetében is használhatnak immuno-onkológiai készítményt elsődleges terápiaként az orvosok.

Az immunrendszerre ható készítmények megjelenése a gyakorló szakember számára azt jelenti, hogy nemcsak kezelheti, a rákot, hanem nagyobb eséllyel meg is gyógyíthatja a betegét – írja a Világgazdaságban p

Melanoma esetében már tízéves utánkövetéses vizsgálataink is vannak. Nálunk, az Országos Onkológiai Intézet Bőrgyógyászati Osztályán a betegek mintegy fele már első terápiaként is az immunrendszerére ható szert kap. Ezenfelül Magyarországon ma is sok olyan klinikai vizsgálat folyik, amelyekből a legújabb kezelési módozatok eredményeit is ismerhetjük. Ezekből azt látjuk, hogy míg a klasszikus terápiáknál a betegek mintegy negyede élte meg az egy évet, immun-onkológiai kezeléseknél ez az arány a 70-90 százalékot is eléri.

Mivel az immunrendszerbe való beavatkozás korántsem finom eszköz, a siker erősen függ a beteg általános állapotától. Akinek legyengült a szervezete, az immunrendszere, az nem biztos, hogy elviseli ezt az erős ösztönzést. Azt is látjuk, hogy minél nagyobb a daganat, annál nehezebben fér hozzá az immunrendszer, s annál kevésbé tud lépést tartani a növekedésével. A kisebb tumorokkal szemben sokkal jobbak az esélyeink. Mindez azt a régi igazságot erősíti, hogy a rendszeres szűrés és a korai terápia életet menthet.

Az immuno-onkológia forradalma még csak az elején tart. Számos klinikai vizsgálat folyik ma is világszerte, azt kutatva, hogy mely daganatokra milyen újabb szerek milyen eljárással használhatók eredményesen. A szakmai becslések összecsengenek abban, hogy az immunterápiával kezelt onkológiai betegek száma igen gyorsan fog növekedni. Csupán a várt arányban vannak eltérések: 40 százaléktól 80 százalékig terjed a szakma becslése arra vonatkozóan, hogy hány páciens kap majd a jövőben elsődleges terápiaként immuno-onkológiai kezelést.

Ez a folyamat hazánkban is erős lökést kapott azzal, hogy mostantól a legtöbb áldozatot szedő tüdőrák kezelésében is első vonalban adható immuno-onkológiai kezelés mindazoknak, akik erre az előzetes eredményeik és speciális vizsgálat alapján alkalmasak. Biztos vagyok abban, hogy a bőr daganatos megbetegedéseinek kezeléséhez hasonlóan e területen is lényeges előrelépést hoz majd az új módszer a betegek életkilátásainak javításában.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ismét elérhető a speciális telefonos információs szolgálat, ahol szakemberek segítik a sclerosis multiplexes és az NMO (neuromyelitis optica) betegeket.