hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A probiotikumok szerepe a terápiában – szimbiózisban a baktériumokkal

A probiotikumok olyan hasznos baktériumok, amelyek megfelelő mennyiségben a szervezetünkbe jutva segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását, javítják az emésztőrendszer működését, és kedvező hatással vannak az anyagcserefolyamatokra és a tápanyagok felszívódására.

A probiotikus készítmények megfelelő számban tartalmaznak ilyen jótékony hatást kifejtő élő mikroorganizmusokat. Ezek leggyakrabban a Lactobacillus- és Bifidobakterium-csoportba tartoznak, de egyéb baktériumok (pl. Bacillusok) vagy gombák (pl. Saccharomycesek) is lehetnek, s szájon át adagolva helyreállítják a béltraktus mikrobiológiai egyensúlyát.

A prebiotikumok olyan, nem emészthető oligoszacharidok, amelyek kémiailag változatlan formában eljutnak a vastagbélbe, és ott képesek a szervezet számára előnyös tulajdonságú mikroorganizmusok, elsősorban éppen a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok szaporodását elősegíteni.

A probiotikus készítmények leggyakoribb élő mikroorganizmusai közül a Lactobacillus casei megtalálható az emberi bélrendszerben és a szájban. Mint tejsavat termelő ágens hozzájárul a kívánatos baktériumok szaporodásához. Javítja az emésztést, csökkenti a tejintoleranciát és a székrekedést.

A Bifidobacterium breve gátolja a veszélyes baktériumok szaporodását, serkenti az immunrendszert, több mint húszféle szénhidrátot megemészt, természetes antibiotikumot és tejsavat termel.

A Bifidobacterium bifidum az egyik legkiemelkedőbb mikroorganizmus; ecetsavat és tejsavat állít elő, csökkenti a bél pH-értékét. A Lactobacillus casei és a Bifidobacterium bifidum fokozza az immunoglobulin hatásosságát rotavírussal fertőzött gyermekek esetében, megrövidíti a betegség időtartamát, s a laktózintolerancia tüneteinek enyhülése is elérhető vele.

A Lactobacillus nemzetség széles körben ismert tagja, a savanyú káposztában és egyéb savanyított termékekben is megtalálható Lactobacillus plantarum, amely természetes formájában a vastagbél, a hüvely és a bélflóra lakója, megakadályozza a káros baktériumok, gombák, vírusok és paraziták elszaporodását a bélrendszerben. A Bacillus clausiiról bizonyított, hogy hatásos az antibiotikumok használata kapcsán fellépő hasmenések megelőzésére, ezért antibiotikumok adása esetén ajánlott a kezelést ezzel kiegészíteni. Ez a species többek között azért használható kiválóan probiotikumként, mert bizonyítottan rezisztens a gyomor alacsony pH-jára, az epesavakra és genetikailag rezisztens számos antibiotikumra is. Tudjuk róla, hogy immunmoduláló hatást fejt ki. például a gamma-interferon-termelést és a CD4 sejtek proliferációját stimulálja, valamint direkt antimikróbás hatású, mivel olyan antimikrobiális anyagot termel, amely elsősorban a Gram-pozitív baktériumok (többek között a Clostridium difficile) növekedését gátolja. Ezen túlmenően a Bacillus clausii vitaminok – leginkább a B-vitamin komplex – termelésére is képes, azért hozzájárul a bélflóra károsodása miatt gyakran kialakuló vitaminhiányos állapot megelőzéséhez, illetve kezeléséhez is.

Probiotikus készítmény (mely lehet gyógyszer, tápszer vagy étrendkiegészítő) választásakor nem az a legfontosabb szempont, hogy hány fajta baktériumot tartalmaz, hanem milyet és azt mekkora csíraszámban. A szakirodalmi adatok azt mutatják, hogy bár számos területen bizonyított a probiotikumok hatásossága, de az egyes törzsek nem egyformán hatásosak a különböző indikációkban, és a hatásossághoz az is szükséges, hogy megfelelő dózisban juttassuk be őket a szervezetbe. Minél nagyobb a csíraszám, annál jobb, hiszen túladagolni nem lehet, és egészségünket részben a vastagbélben élő hasznos baktériumok túlsúlya tartja fenn.

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés