hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A probiotikumok megrövidítik a hasmenéses epizódok időtartamát

A probiotikumokban található baktériumok csökkentik a hasmenés idejét: probiotikumszedés mellett kisebb annak az esélye, hogy a tünetek négy napnál hosszabb ideig tartanak – derült ki a Cochrane adatbázisának áttekintése alapján.

A hasmenéssel járó megbetegedések évente csaknem kétmillió ember – jórészt kisgyermek – életét követelik szerte a világon. A kezelés fő iránya a folyadékpótlás, ez azonban nem alkalmas a tünetek időtartamának megrövidítésére – noha ez alapvetően fontos lenne a szövődmények megelőzése szempontjából. E téren jó eredménnyel alkalmazhatók a probiotikumok, melyek egyik hatása, hogy kiszorítják az azonos tápanyagforrásokért „versengő” baktériumokat, vírusokat és parazitákat.

Már korábbi elemzések is azt jelezték, hogy a probiotikumok előnyösen alkalmazhatók hasmenésben, nemrégiben egy úgabb Cochrane-analízist is nyilvánosságra hoztak ezzel kapcsolatban.

Ennek szerzői 63 idevágó tanulmány eredményeit tekintették át, melyekben összesen 8014 beteg vett részt (ez a szám több mint négyszerese a legutóbbi hasonló metaanalízisben feldolgozott adatokénak). Ezek közül 56 vizsgálat irányult kifejezetten a csecsemők és kisgyermekek hasmenésében alkalmazott probiotikumokra. A folyadékpótlással együtt adott probiotikumok hatására körülbelül egy nappal rövidült a hasmenéses napok száma, és 59 százalékkal csökkent azon esetek aránya, ahol a hasmenés négy napig vagy még annál is tovább fennállt. Súlyos mellékhatásokat nem tapasztaltak; jóllehet hányás időnként előfordult, ennek gyakorisága azonban nem különbözött a placebocsoportban megfigyelt előfordulási aránytól.

„A metaanalízis legfontosabb következtetése, hogy az abba bevont vizsgálatok kivétel nélkül azt jelezték, hogy a probiotikumok alkalmasak a hasmenés enyhítésére”– kommentálta az eredményeket a kutatást vezető Stephen Allen, a Swansea University orvosa, aki hozzátette, hogy a kedvező hatás következetesen fennáll, és annak ellenére szignifikáns, hogy a különböző kutatások sokszor igen eltérő vizsgálati elrendezés szerint zajlottak.

Stephen Allen hangsúlyozta, hogy az antibiotikumok adását nem kísérték mellékhatások, így ezek a készítmények a folyadékpótlés biztonságos kiegészítői lehetnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy tivábbi kutatások során kell tisztáznimely baktériumtörzsek a leghatásosabbak a hasmensé kezelésében, illetve az átmeneti formából a perzisztáló hasmenésbe való átmenet kivédésében.

A Cochrane-kutatók egy másik csoportja kizárólag olyan vizsgálatok vonatkozásában elemezte a probiotikumok szerepét a perzisztáló hasmenés kezelésében, melybe csak gyermekkorú betegeket vontak be. Az eredmények azt jelezték, hogy a probiotikumok képesek a hasmenés időtartamának megrövidítésére. A szerzők ugyanakkor fontosnak tartják megjegyezni, hogy következtetéseik csupán négy vizsgálat összesen 464 résztvevőjének adatain alapulnak, ezért azokat szélesebb körű vizsgálatokkal is meg kell majd erősíteni a jövőben.

Forrás: Allen SJ, et al. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 11. Art. No.: CD003048. DOI: 10.1002/14651858.CD003048.pub3

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés