hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A Pfizer nem keverné a vakcinákat

Nem támogatja a legnagyobb tömegben alkalmazott vakcina gyártója az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását, írja a Népszava.

„Fegyelmezett gyógyszergyárként” a Pfizer nem javasol olyat, amit a szakma szabályai szerinti klinikai vizsgálatok nem igazolnak.

– Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását – mondta a Népszavának Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Magyarázatként jelezte, hogy a Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét. Hozzátette azt is: bár az egyes vakcinák kombinálásáról az egészségügyi hatóságok döntenek, a Pfizer nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelően vizsgálják és kövessék nyomon az oltóanyagok ötvözését, és a rendelkezésre álló legjobb tudományos adatokon alapuló oltási ajánlásokat tegyenek – tette hozzá.

A Pfizer a saját oltóanyaga harmadik adagjának beadásával kapcsolatos vizsgálatáról tíz napja közleményben számolt be. Abban emlékeztettek az izraeli egészségügyi minisztérium tapasztalataira is, amelyek szerint a vakcina hatékonysága a fertőzés és a tünetes betegségek megelőzésében is csökkent hat hónappal az oltás után, bár a súlyos betegségek elkerülésében továbbra is igen hatékony. A Pfizer az izraeli és más elérhető adatok alapján úgy gondolja: a súlyos betegség elleni védelem hat hónapig biztosan magas marad.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés