hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Mi legyen a védettséggel nem rendelkező sinopharmosokkal?

A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a válaszadók több mint háromnegyede adna 3. oltást.

A Pulzus Kutató országos, reprezentatív kutatásában azt kérdezték meg, hogyan kellene kezelni azok problémáját, akiket beoltottak Sinopharmmal, de nem alakult ki náluk védettség a koronavírussal szemben.

A válaszadók több mint háromnegyede mondta azt, hogy kapjanak 3. oltást, ebből közel kétharmad adna nekik más készítményből 3. oltást, ha a hatóságok engedélyezik, és 12 százalék adna ugyan abból a készítményből 3. dózist. A válaszadók 11 százaléka mondta, hogy "semmilyen újabb oltásra nincs szükségük, míg 12 százalék volt az, aki az oltásokat eleve ellenzi.

Az talán nem meglepő, hogy a más készítményből származó 3. dózist leginkább a 60 év felettiek (69 százalék) támogatja, a 40-59 évesek 66, a 18-39 évesek 60 százaléka voksolt erre a megoldásra. Akik 3. Sinopharmot adatnának be, azok között is a 65 évesek vannak a legtöbben (15 százalék). A 40-59 évesek 10, a 18-39 évesek 12 százaléka látná ezt megoldásnak.

Azok között, akik egyáltalán nem adnának oltást, a fiatalabb korosztály van relatív többségben: azok körében is, akik szerint semmilyen újabb oltásra nincs szükség, és azok körében is, akik eleve ellenzik az oltásokat a 18-39 évesek körében 14 százalék nyilatkozott így. A 40-59 évesek 11 százaléka vélekedett úgy, hogy semmilyen újabb oltásra nincs szükségük, 13 százalékuk pedig eleve ellenzi az oltásokat. A 60 év felettiek körében 8 százalék azok aránya, akik szerint nincs szükség újabb oltásra, és azok aránya is, akik eleve oltásellenesek.

Más készítményből leginkább a felsőfokú végzettségűek adnának 3. dózist, a közép fokú végzettségűek 61, az alapfokú végzettségűek 65 százaléka nyilatkozott így.  Sinopharmból inkább az alap- és középfokú végzettségűek adnának 3. oltást (12-12 százalék), de a felsőfokú végzettségűek körében is hasonló (11  százalék) ez az arány.

További részletek

Az mta.hu Erdei Anna immunológust, az MTA főtitkárhelyettesét kérdezte: Mit lehet tenni a Sinopharmmal oltott idősek esetében?

Először is meg kellene vizsgálni, hogy azokban az idősekben, akik jóhiszeműen beoltatták magukat a kínai vakcinával – ez több százezer ember –, van-e ellenanyag. Ezt szervezett keretek között, ingyenesen kellene tesztelni, mivel nem mindegy, hogy mit és hogyan néznek. Alapvetően a tüskefehérje elleni antitest jelenlétét kellene vizsgálni, mert csak ez biztosít kellő védelmet a vírussal szemben. Akiről kiderül, hogy nincs a szervezetében ilyen, ún. vírusneutralizáló antitest, azaz nem védett, azt újra kellene oltani, nyilván nem Sinopharmmal, hanem mRNS-alapú Pfizer vagy Moderna vakcinával, közli az Akadémia honlapja.

 

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

 

(forrás: Napi.hu, MTA)
hirdetés

Könyveink