hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A Parlament nem szálloda, nem ad ki szobákat, így nem lehet dohányozni

A Parlament közintézmény, ezért ott sem lehet majd dohányozni - jelentette ki a fideszes Heintz Tamás a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításával kapcsolatban szerdán Budapesten.

A Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján a parlamenti dohányzással kapcsolatos hírekre reagálva a képviselő közölte: jelenleg az Országház főemeleti 13-as számú terme működik dohányzóként, ám mivel a Parlament nem vendéglátóegység, nem szálloda, nem ad ki szobákat - "még ha néha el is alszik ott egy-egy képviselő fáradtságában" -, így nem lehet a 13-as terem úgynevezett szivarszoba, amely egyébként a jövő év januárjától hatályos törvénymódosítás szerint azon kivételek közé tartozik, ahol továbbra is lehet majd zárt térben cigarettázni.

Az Országház erkélyein az azok kijárataitól számított öt méteren túl lehet rágyújtani - mondta a kormánypárti politikus, hozzátéve, ő egy ilyen helyet ismer, az épület Vadász-terme előtti teraszt.

Szócska: "kedvem lenne a mezemet megpörgetve, a közönség közé dobva ünnepelni"

Heintz Tamás szerint a nemdohányzók védelméről elfogadott törvénnyel ledöntöttek egy tabut. A dohánylobbi meghátrált, Magyarország ugyanis nem engedett a multinacionális érdekeknek, mert "az első a magyar emberek egészsége" - tette hozzá.

A tájékoztatón Szócska Miklós úgy fogalmazott: a Házban több mint négyötödös támogatást bíró törvény elfogadása "nekem akkora siker, hogy kedvem lenne a mezemet megpörgetve, a közönség közé dobva ünnepelni", ám nem ennek jött el az ideje, hiszen a jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle, vagyis "a java most jön", segíteni a leszokni vágyókat. A törvényt ahhoz hasonlította, mint amikor annak idején elkezdték felszámolni a tbc-t.

Az államtitkár hangsúlyozta, a szigorított szabályozás nem a dohányzók ellenében született, hanem az ő érdekükben is.

A parlament által kedden elfogadott jogszabály értelmében 2012. januártól majdnem minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik.

Heintz Tamás a részletekről szólva ismertette: minden munkahelyen tilos a cigarettázás. A kivételek között említette a börtönöket, a pszichiátriai intézeteket, valamint a szállodai szivarszobákat. A politikusok tájékoztatása szerint a szabályok betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint a közterület-felügyelet ellenőrzi majd.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés