hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az átlag alatt keresőknek és a dohányosoknak fájhat a kormány terve

A havi bruttó 260 ezer forint alatt keresők járhatnak pórul a kormány középtávú gazdasági elképzeléseit összefoglaló konvergenciaprogramban vázlatosan bemutatott elképzelésekkel - írja az [origo].

Az átlag alatt keresőknek kedvező adójóváírás már jövőre jelentősen csökkenhet, az internetes oldal információi szerint a kedvezmény megfelezését mérlegeli a kormány. Emelkedhet a cigaretta jövedéki adója, és bezárnák a veszteséggel trükköző cégek előtt nyitva álló kiskaput is.

Adóemelések előtt állunk - ez olvasható ki a múlt pénteken nyilvánosságra hozott konvergenciaprogram adózási ügyekkel foglalkozó részéből. A kormány középtávú gazdasági elképzeléseit ismertető, az Európai Uniónak pénteken megküldött anyag négy szigorító lépésről árulkodik. A lépések elsősorban a havi bruttó 260 ezer forint alatt keresőket sújtják, de várhatóan a dohányzóknak is többet kell majd fizetniük a cigarettáért.

Sok embert érint az adójóváírás jelentős visszavágása. A Matolcsy György gazdasági miniszter koordinálásával összeállított konvergenciaprogramban az szerepel, hogy az adójóváírás csökkentésétől jövőre 180 milliárdos megtakarítást remél a kabinet. Az [origo] több névtelenséget kérő minisztériumi forrástól úgy értesült, hogy az elképzelések szerint első lépésben megfelezik az adójóváírás összegét.

Mindenki bukik havi bruttó 260 ezer alatt

A kormány várhatóan ősszel nyújtja be az erről szóló jogszabályt a parlamentnek, addig az elképzelés változhat, de az [origo]-nak nyilatkozó források szerint jelenleg annak a forgatókönyvnek van a legnagyobb esélye, hogy az adójóváírás a szuperbruttósított bér 16 százaléka helyett 8 százaléka, havi 12 100 forint helyett maximum 6000 forint körüli összeg.

Az adójóváírás egyfajta adókedvezmény: az alkalmazottak havonta most legfeljebb 12 100 forinttal csökkenthetik a befizetendő személyijövedelem-adójukat, ha havi bruttó bérük a 230 ezer forintot nem haladja meg. Aki havi bruttó 230 ezer forintnál többet keres, az csökkentett mértékben érvényesítheti az adójóváírást bruttó 260 ezer forintig, afölött viszont egyáltalán nem jár ez a kedvezmény.

A teljes cikk az [origo] oldalán olvasható.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés